Министерският съвет предлага ключови промени в Закона за движение по

...
Министерският съвет предлага ключови промени в Закона за движение по
Коментари Харесай

Намаляват скоростта по магистрали и пътища: ТОЛ камерите вече ще служат за налагане на глоби от МВР

Министерският съвет предлага основни промени в Закона за придвижване по пътищата. Проектозакона е  на страницата на Народното събрание.

Една от значителните промени е ограничението на скоростта по автомагистралите в страната. От документа излиза наяве, че предлагането тя да се понижи за всеобщите коли - категория В от сегашните 140 км./ч. на 130 км./ч., предлага се да бъде и лимитирана скоростта по скоростните пътища - от 120 км./ч. на 110 км./ч.

В претекстовете към законопроекта е записано, че превишената и несъобразена скорост е причина за една трета от ПТП със починали в Европейския съюз. По данни на European Transport Safety Council (ETSC) - Европейският съвет за транспортна сигурност, повече от 2100 човешки живота могат да бъдат съхранени всяка година, в случай че междинната скорост на напредване по европейските пътища се понижи единствено с един километър в час.
 Четири автомагистрали, трети мост над Дунав и тунел под Шипка, ще бъдат подготвени до 2030 година
Четири автомагистрали, трети мост над Дунав и тунел под Шипка, ще бъдат подготвени до 2030 година

Предвижда се и дейна работа по построяването на още 4 моста на река Дунав - при Оряхово, Никопол, Свищов и Силистра

" Автомагистралите са пътища с висока оптимално позволена скорост и висока активност на придвижването. Въпреки това приблизително към 8% от всички починали в пътни произшествия в Европейски Съюз губят живота си вследствие от ПТП, зародило на автомагистрала. В България, в интервала от 2010 година до 2022 година по автомагистрали са починали 561 души. С увеличението на оптимално допустимата скорост на 140 км/ч през 2012 година и разширението на автомагистралната мрежа в страната броят на починалите по тези пътища като дял от всички починали се усилва от 3-5% на 9-10%. През 2021 година трагичният пътен случай с рейс, зародил на Автомагистрала " Струма ", увеличи този дял до 13% ", написа в документа.

С изключение на Германия, където по-голямата част от автомагистралната мрежа има само целесъобразна оптималната скорост от 130 км/ч, в Европа, с изключение на в България, само в Полша има оптимално позволена скорост на придвижване от 140 км/ч. С цел понижаване и ограничение тежестта на пътнотранспортния травматизъм по автомагистралната мрежа в доста от страните тази скорост е 130 км/ч, а в някои е даже 120 км/ч. В цяла Европа продължава наклонността за понижаването ѝ, в това число до 100 км/ч.

Освен ограничаването на скоростта законопроектът планува още няколко по-съществени промени. 
 Напукани автомагистрали и летищни писти: пътищата по света не устоят на по-горещия климат
Напукани автомагистрали и летищни писти: пътищата по света не устоят на по-горещия климат

Западна Европа изпадна в транспортен безпорядък това лято

Въвеждат се нормативни условия и наредба на нарушаване на междинна скорост, като за място на нарушаването при определяне на превишаване на междинната скорост се смята секторът от пътя, за който е открито нарушаването. Предвижда се нарушавания за междинна скорост да могат да бъдат установявани посредством техническите средства на електронната система на Агенция " Пътна инфраструктура " - ТОЛ системата.

Контрол на междинната скорост ще се реализира, като се преценяват рестриктивните мерки на скоростта за съответните сектори, в които ще се реализира надзор - ще се избират прави с еднообразно ограничаване, за които са налице данни за постоянно настъпване на пътнотранспортни катастрофи, в които водачите са склонни да правят нарушавания на ограничаването на скоростта.

Проектът планува регламентиране на зони, в границите на които да важи ограничение на скоростта от 30 км/ч за всички пътни транспортни средства.
 До 2026-а би трябвало да има станции за зареждане на електрически автомобили на всеки 60 км по основните автомагистрали на Европейски Съюз
До 2026-а би трябвало да има станции за зареждане на електрически автомобили на всеки 60 км по основните автомагистрали на Европейски Съюз

Всяка страна членка ще би трябвало да се ангажира със наложителна цел

С цел струпване на повече опит за ръководство на МПС под контрол на виновен възрастен, със законопроекта се предлага опция моторно транспортното средство от категория В да се ръководи от лидер, навършил 17-годишна възраст, с компаньон.

Предлага се анулация на условието за слагане на стикер на знак за подписана наложителна застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите и да се носи надзорен ваучър към знака.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР