Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България

...
Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България
Коментари Харесай

Кабинетът одобри проекта за Бюджет 2024, Денков го определи като „много добре подготвен“ и „балансиран“


Министерският съвет утвърди законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за интервала 2024-2026 година, която съставлява претекстовете към законопроекта, съобщи БГНЕС.

Запазват се задачите на фискалната политика дефицитът за средносрочния интервал да бъде в границите на фискалните правила и ограничавания по националното и европейското законодателство, при обезпечаване на нужния финансов запас за осъществяване на разходните цели, заложени в държавната стратегия, с акцент върху обществените политики, капиталовите стратегии и промените, финансирани както от националния бюджет, по този начин и от сметките за средства от Европейски Съюз.

Премиерът Николай Денков дефинира Бюджет 2024 като " доста добре квалифициран " и " балансира н ", заяви БНР. С тези думи той откри изключителното съвещание на кабинета, на което се разисква финансовата рамка за следващата година.

Денков съобщи, че се усеща " спокоен " за бюджета и е убеден, че законопроектът ще бъде признат в точния момент.

" Бюджетите не са просто таблици с цифри. От тях зависят заплатите, градежът, поддръжката и ремонтите на пътища, учебни заведения и лечебни заведения. От тях зависи развиването на районите, безусловно ориста на всеки един жител на България ", изясни министър председателят.

" Днес, на това изключително съвещание, ще приемем трите бюджета – държавния бюджет, на Държавното публично обезпечаване и на НЗОК . Ще ги представим в Народното събрание за дефинитивно приемане ", уточни още той.

Денков добави, че следва министърът на финансите Асен Василев да показа окончателните числови параметри на бюджета, които да бъдат импортирани за обсъждане в Народното събрание.

" Бяха извършени няколко доста задълбочени разисквания със обществените сътрудници, както със синдикатите, по този начин и с работодателските организации. Бяха извършени разисквания и с политически водачи " , означи министър-председателят. Той благодари на екипите на всички институции, работили по правенето на трите проектобюджета.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР