Министерският съвет одобри промени в Закона за кадастъра и имотния

...
Министерският съвет одобри промени в Закона за кадастъра и имотния
Коментари Харесай

Правителството предлага промени в Закона за кадастъра и имотния регистър


Министерският съвет утвърди промени в Закона за кадастъра и имотния указател, ориентирани към възстановяване на административното обслужване и качеството на кадастралната карта и кадастралните регистри, и понижаване на документооборота на книжен притежател сред другите администрации.

Лицата, придобили дееспособност по кадастър по реда на Закона за кадастъра и имотния указател (ЗКИР), ще могат да подкрепят службите по геодезия, картография и кадастър (СГКК), при административното обслужване на потребителите на кадастрални услуги, за което няма да получават заплащане. Това са инженери по геодезия, с образователно-квалификационна степен „ магистър “ и най-малко 2 години професионален стаж в региона на кадастъра.

Увеличаването на териториалното покритие на страната с кадастрална карта и кадастрални регистри, увеличението на броя на новопостроените здания в огромните градове и курортните комплекси и на инфраструктурните обекти, доста усили броя на заявките за услуги, което основава нужда от подкрепяне на службите по геодезия, картография и кадастър. Към момента покритието на страната с кадастрална карта и кадастрални регистри е 72%, като се планува доникъде на 2019 година да доближи 90%.

Включването на правоспособни лица в процеса ще усъвършенства и форсира обслужването на жителите и бизнеса. Не се планува въвеждане на спомагателна такса за жителите, която те да заплащат на правоспособните лица. Гражданите ще заплащат нормативно избраната държавна таксата за съответната услуга.

Правоспособните лица ще имат право на достъп до осведомителната система на кадастъра, какъвто имат общинските служби по земеделие и общините. Чрез осведомителната система на кадастъра, правоспособните лица ще имат право единствено да получават скици на поземлени парцели, скици на здания, схеми на независими обекти в здания и уреди на техническата инфраструктура, както и удостоверения за съществуване или липса на данни, само че няма да могат да вършат промени на данните в тези документи и в кадастралната карта и в кадастралните регистри. Документите ще се създават автоматизирано от осведомителната система на кадастъра, ще бъдат разпечатвани от правоспособните лица и откакто те ги удостоверят, ще ги дават на потребителите на книжен притежател. Тези документи ще имат силата на формален документ, публикуван от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Редът и изискванията за реализиране и преустановяване активността на правоспособните лица, при подкрепяне на СГКК в административното обслужване, както и документите, които ще могат да дават, ще се дефинират в разпоредба.

Необходимото равнище на знание на нормативната уредба и новостите в региона на геодезията, картографията и осведомителните системи ще се подсигурява посредством задължението правоспособните лица да поддържат и покачват професионалната си подготовка. На всеки 2 години след годината, в която са придобили дееспособност или са минали предходен курс, те ще са длъжни да преминат обучителен курс, по стратегия, утвърдена от АГКК.

С измененията се диференцират глобите по отношение на поредността на осъществяване на нарушавания на нормативните условия от правоспособни лица. При първо нарушаване ще се постанова санкция в размер от 1000 до 5000 лева или имуществена глоба на стойност от 5000 до 10 000 лева При наново нарушаване ще се пристъпва към лишаване на правоспособността за период от 1 до 3 години, като срокът ще се дефинира според от степента и характера на нарушаването.

Съдебните органи и заинтригуваните лица - притежатели на недвижими парцели към този момент могат да получават електронни скици, схеми и удостоверения от АГКК, посредством осведомителната система на кадастъра, като тези електронни документи ще могат да се употребяват за провежданите производства от административните и правосъдните органи. Добавянето на заинтригуваните лица разрешава електронната схема, скица или уверение да се даде в електронен тип на правосъден или административен орган, на разположение с обществени функционалности или организация, предоставяща публични услуги, за задачите на производството, водено от тези органи и лица. От тази опция ще могат да се употребяват и съдиите по вписванията, които при осъществяване на производството по регистриране на актове за благосъстоятелност в книгите по вписванията, правят наложителна инспекция за съществуване на скица/схема на парцела, за който се прави вписването.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР