Министерският съвет одобри доклад за резултатите от неформалната среща на

...
Министерският съвет одобри доклад за резултатите от неформалната среща на
Коментари Харесай

Нужно е опростяване на регулациите за инвестиции в сближаване

Министерският съвет утвърди отчет за резултатите от неофициалната среща на Съвета на Европейския съюз по общи въпроси, част „ Кохезионна политика “, която се организира на 28 – 29 септември 2023 година в гр. Мурсия, Испания.

По време на срещата беше разисквано бъдещето на европейската политика за икономическо, обществено и териториално доближаване след края на програмния интервал 2021 – 2027 година на фона на икономическите и обществени провокации, пред които е изправен Съюзът. Един от главните въпроси, подложен от Испанското председателство, беше по какъв начин планирането на вложенията и разпределянето на финансовите запаси на Европейски Съюз да бъде по-адаптирано към особеностите на всеки район. България съобщи, че брутният вътрешен артикул на глава от популацията следва да остане главен аршин за разпределение на средствата от Фондовете за доближаване в бъдеще.

Обект на полемика в границите на съвещанието беше и едновременното използване на сходни принадлежности, като Механизмът за възобновяване и резистентност, който финансира промените в страните членки, и фондовете на Кохезионната политика, финансиращи развиването на районите.

Участниците се сплотиха към мнението, че са нужни хармонизирани правила, с цел да се допълват инструментите взаимно, както и че е нужно по-нататъшно опростяване на регулаторната рамка за вложенията в доближаване. Българските представители показаха също по този начин, че за ефикасното и координирано използване на европейските политики е належащо плануваните по линия на Европейския учебен срок промени да регистрират действителностите на районите и нужните вложения за тяхното развиване.

Държавите показаха единогласие, че бъдещата кохезионна политика би трябвало да бъде израз на европейската взаимност, а партньорството с всички заинтригувани страни е основно изискване за сполучлива политика.

Предстои заключенията от неофициалната среща да бъдат показани за утвърждение от министрите на постоянния Съвет „ Общи въпроси/Кохезия “ в края на ноември 2023 година

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР