Министерският съвет не е взимал решение за изпращане на наши

...
Министерският съвет не е взимал решение за изпращане на наши
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Нямаме складови наличности на 155 мм снаряди, дали сме на Украйна каквото имаме

„ Министерският съвет не е взимал решение за изпращане на наши военнослужещи в Украйна “.

 

Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов в изявление за предаването „ Здравей, България “ на Нова телевизия през днешния ден, 28 март. По думите му – сходни изявления са за вътрешнополитическа приложимост.

 

Една неистина повторена 100 пъти няма да стане истина. Изборите на 2 април ще минат и ние ще се събудим още веднъж с лъжата, която беше тиражирана през тази акция ”, безапелационен е Стоянов.

„ Мога да ви покажа решение на Министерски съвет 128 от 16 февруари. С него се взема решение за изпращане на един офицер в Брюксел, щабен офицер в Полша и екип за образование в Полша. Никъде няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна. Решението на Народно събрание е за изпращане на наши военнослужещи на територията на страна членка на Европейски Съюз. Украйна не е такава ”, продължи военният министър.

 

Той още веднъж акцентира, че не може да има сходно секретно решение.

„ Трябва да има решение на Народно събрание. Няма и напън за такова решение. Това е за вътрешнополитическа приложимост ”, съобщи Стоянов.

„ Някой си мислят, че боравейки със страха на хората, ще реализиран огромен резултат на изборите. Не, няма да го реализиран ”, сподели Димитър Стоянов.

 

„ България поддържа Украйна с това, с което може. Не може капацитетът на Българската войска да бъде редуциран до нула “, бе безапелационен министър Стоянов. Той акцентира, че страната ни следва общата политика на Европейския съюз (ЕС) във връзка с оказването на помощ на Украйна. „ Не смятам, че България води друга политика от политиката на Европейски Съюз и НАТО. Има решение на Народното събрание, което изпълнихме “, акцентира той.

 

Относно решението на Европейския съвет за изпращане на 155-милиметрови снаряди в Украйна, военният министър още веднъж акцентира, че страната ни въобще не разполага с такива.

„ Няколко пъти заявих, че България следва общата политика на Европейския съюз и Европейския съвет. Взетото решение е ясно.

 

Три момента има в това решение.

Първото е даване на 155 милиметрови снаряди на Украйна – 1 милион. Нали не очаквате, че те ще се дават от през днешния ден за на следващия ден? Те би трябвало да бъдат извадени от складови наличия. Ние нямаме такива. България няма 155-милиметрови снаряди. Нама по какъв начин да се включим в такова решение на Европейски Съюз. Производството на такива снаряди ще отнеме доста време – повече от година. Но в последна сметка Министерски съвет не разполага с такива. Затова казахме, че не можем да участваме в тази договорка ”, изясни военният министър.

 

Няма опция и да се произведат.

„ Доколкото ми е известно ВМЗ още няма опция да създава такива снаряди. Целта на даването на муниции от наличностите на МО е тяхното освежаване, в строго сходство с решението на Народно събрание ”, сподели Димитър Стоянов.

 

По думите му макар че страната ни не може да изпрати такива снаряди, тя не може и да спре другите страни, които могат и желаят да пратят такава помощ. Затова и България поддържа общата политика на Европейски Съюз.

„ Трябва ли България да спре помощта, която някои страни желаят да дадат на Украйна? Не! Това е повода да разясняваме, че България поддържа общата политика на Европейски Съюз. Ние няма по какъв начин да подкрепим 155-милиметрови, при изискване, че ние ги нямаме ”, сподели Стоянов.

 

Военният министър сподели, че страната ни е дала това, което е по Приложение 1 от решението на Народно събрание. „ Това, което е било допълнително ”, добави министърът. Той разяснява, че България не може да даде и самолети, тъй като армията разполага с тъкмо толкоз, колкото ѝ е належащо, с цел да извършва поставените ѝ от Конституцията задания.

 

„ Имаме 18 самолета МиГ 29. Колко са изправни – няма по какъв начин да бъде коментирано в студио. Няма социална поръчка за ремонт, а за покупка на мотори – 6 броя. Това са за ремонтирани мотори втора ръка. Сега ще обявим нова социална поръчка за още 6 мотора. До дни ще пристигна един мотор от Полша, до края на април чакам и втори ”, сподели Стоянов.

 

„ България има Конституция и Закон за защитата и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ); в тях написа, че защитата на въздушното пространство се реализира от Българската войска или взаимно със съюзни сили, а не – вместо нея “, уточни министърът.

 

Министър Димитър Стоянов изрично опроверга някои обществени изказвания за броя на изправните самолети, които носят бойно дежурство. „ Нито са два самолетите, нито военнослужещите в Граф Игнатиево стоят единствено на заплати, тъй като са от моя другарски кръг. Това изрично не е правилно “, уточни министърът. Той отхвърли обвиняванията в безучастие за положението на бойната ни авиация и уточни, че в мандата на служебното държавно управление е свършена доста работа, с цел да се поддържа нейният запас.

 

„ В последна сметка това, на което летят българските водачи, е това, което им е предоставено от българския политик. С това летят, с това си извършват дилемите “, уточни той. 

 

Министерството на защитата е оповестило социална поръчка за покупка на мотори на самолети МиГ; следва да бъде оповестена нова социална поръчка за ремонт на мотори. До дни се чака един самолетен мотор от Полша и следва подписване на контракт за втори. „ Имаме предложения за заместващи платформи, ще ги представим в комисиите по защита “, напомни той.

 

Служебното държавно управление не се е отказала от така наречен триъгълни сделки; само че към този момент е прекомерно късно. Забавянето там идва от постоянния кабинет, уточни още министър Стоянов. По думите му – няма смисъл от сходни покупко-продажби, в случай че страната ни получи западна техника, която е свалена от въоръжение. „ Това е псевдомодернизация “, акцентира той.

 

За нуклеарната опасност и сигурността в района той уточни, че в НАТО непрестанно се вършат разбори, въз основата на тях се организират учения и се създават проекти. „ Всяко заиграване с нуклеарното оръжие носи риск. Към момента не считам че има директна опасност за България от потребление на нуклеарно оръжие “, уточни още той и добави, че в следствие от повишените закани от изток, е ситуирана многонационална бойна група на територията на България. По думите му - сигурно НАТО ще преразгледа проектите за защита в резултат на опасността от изнасянето на съветско нуклеарно оръжие на по-предни позиции в Беларус. 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР