Министерският съвет (МС) одобри в сряда внесени промени в Закона

...
Министерският съвет (МС) одобри в сряда внесени промени в Закона
Коментари Харесай

Законови промени подпомогат опазването на културното наследство

Министерският съвет (МС) утвърди в сряда импортирани промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за културното завещание.  Целта им е по-ефективна регулация при опазването на недвижимото културно завещание. Досега настоящият Закон не е успявал да даде нужната протекция на огромен брой културни полезности.

Проектът за промените, импортиран от министъра на културата Кръстю Кръстев, е в осъществяване на държавната стратегия.

Това оповестиха от Министерството на културата. 

Една от най-важните промeни визира  съгласувателните процедури по закона. Това е процедурата по член 84 за съгласуването на капиталовите планове и претенции за намеси в предпазени територии за запазване на културното завещание. Съкращават се на половина съществуващите периоди от 4 на 2 месеца.

Опростява се процедурата, като се минава от " двустепенно " координиране /НИНКН и Министерство на културата/ на " едностепенно " от профилирана дирекция. Намалява се обсегът и намеси в предпазени територии за запазване на културното завещание, за които се изисква мнение на СЕСОНКЦ. Дефинират сe краткотрайни режими за към този момент декларирани недвижими културни обекти, за които липсват такива режими, до даването на финален статут.

Със законопроекта се предлага закриване на общинските звена в районите за обмисляне от равнище 2, избрани в Закона за районното развиване, които не са били задоволително ефикасни в осъществяването на посочените действия. Функциите  ще бъдат трансферирани в районните структури на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН).

Предвижда се и разширение на функционалностите на НИНКН , а точно - прибавяне на дейностите по мониторинг на положението на недвижимите културни полезности посредством систематични наблюдения, както и присъединяване в процедурите по раздел II от глава V на ЗКН - проучване на обекти, които могат да бъдат избрани и декларирани като недвижими културни полезности, както и подготовка на отводи за обявление.
 Културното завещание изоставено от страната, институтът също
Културното завещание изоставено от страната, институтът също

Около 400 скъпи мостри изчезват необратимо всяка година

Въвежда се нова категоризация на недвижимите културни полезности съгласно тяхната културна и научна стойност и публичната им значителност. Категорията " локално значение " се разделя на две категории, като се предлага въвеждане на нова категория -,,регионално значение ". Новата категоризация има отношение и към препоръчаните промени, свързани с допустимостта на намесите в недвижимите културни полезности.

Регламентира се по нов метод процедурата по идентифициране на недвижимите културни полезности. С цел попречване на благоприятни условия за увреждане или заличаване на даден обект в интервала от започване на неговото проучване до декларирането му като недвижима културна полезност със заповедта на министъра на културата за започване на изследването се открива режим на превантивна отбрана, който работи от връчването на заповедта до привършване на процедурата по предварителна оценка, само че за не повече от шест месеца. Превантивната отбрана включва възбрана за цялостно или отчасти унищожаване на обекта на идентифициране и отпада автоматизирано след приключване на шестмесечния период.

Ускорява се процедурата, обвързвана с декларирането на обекти, които могат да бъдат избрани като недвижими културни полезности, както и отводите за обявление. Предвижда се ограничение кръга от пълномощия на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимото културно завещание (СЕСОНКЦ).

По в този момент настоящата процедура близо 40 000 обекта би трябвало да бъдат прегледани от СЕСОНКЦ, с цел да получат финален статут на недвижими културни полезности.
 Националният институт за недвижимото културно завещание получи съвременна цифрова техника
Националният институт за недвижимото културно завещание получи съвременна цифрова техника

Тя е обезпечена от министерството на културата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР