Министерският съвет гласува на Община Русе да бъдат отпуснати 2

...
Министерският съвет гласува на Община Русе да бъдат отпуснати 2
Коментари Харесай

Правителството отпусна 2,6 млн. лв. за летището в Русе

Министерският съвет гласоподава на Община Русе да бъдат отпуснати 2 665 500 лева за възобновяване на гражданските полети от Летище Русе.

Летище Русе има стратегическото значение и забележителен капацитет за напредък като неговото възобновяване ще окаже значително влияние върху икономическото развитите на целия район. Средствата са предопределени за осъществяване на техническите условия, което ще разреши възобновяване на полетите още при започване на 2022 година, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Стратегическото местонахождение на аеропорта дава опция за съчетание на железопътен, сухопътен, воден и въздушен превоз, което е главен приоритет в политиката на държавното управление в този бранш, показват още от Министерски съвет.

Решението идва броени дни откакто министърът на превоза и известията Николай Събев и кметът на Русе Пенчо Милков проведоха публично разискване с русенци за възобновяване на полетите от летище Русе и усъвършенстване на опциите за прекосяването през Дунав мост.

Общинската администрация работи интензивно от няколко месеца летището да бъде прелицензирано за вътрешни полети по направлението Русе-София със самолети ATR-72. Покривът и някои от пространствата в постройката към този момент са ремонтирани от Общината, като кметът съобщи, че бъдещи поправки ще се правят от общинските предприятия, доколкото е допустимо. Проведено бе и анкетно изследване измежду жителите на района, които обявиха огромен интерес към пътуването по въздух до столицата.

За реализирането на огромния план бе образувана и работна група от висококвалифицирани специалисти във въздухоплавателната сфера, сред които Дойчин Ангелов и Антони Търницов, както и Тодор Иванджиков, ръководител на Асоциацията на българската авиационна промишленост. Те бяха привлечени като консултанти на Община Русе и с тяхна помощ се извърши прелиминарен финансов и механически разбор за положението и готовността на Летище Русе, които бяха показани пред Министерството на финансите и на стопанската система.

" Стартирането на вътрешни полети сред Русе и столицата при елементарни метеорологични условия е стопански най-изгодният вид настоящото летище край Щръклево да се развие и да разшири активността си ", изясни Янко Иванов, притежател на авиопревозвача, който ще оперира първите полети.

По този метод градът и районът биха излезли от транспортната изолираност, в която се намират, опциите за бизнес и туристическият интерес към Русе ще набъбнат, а пътуването на жителите ще бъде по-бързо и безвредно.

Предвидените 2,6 млн. лева ще бъдат употребявани за разноските, които Община Русе няма да успее да покрие - нова периметрова ограда, ремонт на пистата за политане и кацане, такси за лицензиране, летищна метеорологична станция, закупуване на системите за авиационна сигурност и образование.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР