Министерски съвет финансира на културните институции и читалища в страната

...
Министерски съвет финансира на културните институции и читалища в страната
Коментари Харесай

Над 23 млн. лева допълнително финансиране на култура и читалищата

Министерски съвет финансира на културните институции и читалища в страната ще бъде увеличено с спомагателни 23,1 млн. лв. . Тази стъпка идва в отговор на нуждата от повишение на качеството и достъпността на културните услуги, според признатите разноски по централния бюджет за 2024 година

Инициативата е резултат от предложение на министъра на културата, в съгласие с Националното съдружие на общините в България, и цели възстановяване на стандартите за финансиране на културните действия в страната. Средствата ще бъдат ориентирани към нарастване на финансирането на държавни и общински музеи, художествени галерии, Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, както и към други културни институции и читалища с районен темперамент.

Финансирането за държавните културни институции ще бъде увеличено с 18,2%, до момента в който за общинските институции и за библиотеките с районен обсег се планува нарастване на стандартите за закрити площи с 20%. Това нарастване е ориентирано към възстановяване на оперативната успеваемост и поддържане на високи стандарти на обслужване.

Читалищата , които обичайно заемат централно място в културния живот на българските общности, също ще се възползват от увеличеното финансиране. Стандартът за тях е нараснал с спомагателни 1,2%, достигайки общ растеж от 21,6% за 2024 година по отношение на миналата година.

Тази самодейност акцентира ангажираността на българското държавно управление към културата като главен дирек за развиване на обществото. Увеличението на финансирането е още един позитивен знак за поддръжката и вниманието, които страната отделя на културното завещание и на актуалните културни практики, за тяхното опазване и развиване за бъдещите генерации .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР