Министърката на транспорта Леоноре Гевеслер е непреклонна: шофьорите, които карат

...
Министърката на транспорта Леоноре Гевеслер е непреклонна: шофьорите, които карат
Коментари Харесай

В Австрия: караш бясно, оставаш без кола

Министърката на превоза Леоноре Гевеслер е непреклонна: водачите, които карат прекомерно бързо, ще остават освен без шофьорска брошура, само че и без кола . Поправка в закона ще разреши транспортното средство на нарушителя да бъде отнемано незабавно и на място, написа.

„ Има една дребна групичка хора по нашите пътища и улици, които просто не желаят да чуят, и на които наказванията не им работят, нито пък опреснителните курсове ", сподели Гевеслер. Затова, съгласно нея, на тези хора би трябвало да им бъде отнемано от ръцете „ оръжието на закононарушението ".

Тристепенен модел

Предвижда се нарушителите, които в обитаемо място бъдат хванати да карат с повече от 60 км/ч над разрешеното, или отвън обитаемо място с повече от 70 км/ч, да остават за две седмици без кола. През това време ще бъде проверявано дали лидерът има и други сходни нарушавания преди този момент.

При повторна констатация на каране с превишена скорост транспортното средство на нарушителя ще се афишира за продажба на търг посредством наддаване, като 70 % от продажната цена ще се дават на специфичен фонд за пътна сигурност, а 30 на 100 ще остава за локалната администрация. При шофиране в обитаемо място с повече от 80 км/ч над позволената скорост мярката ще се ползва още при първото нарушаване.

До 450 случая на година

" При тези високи скорости, за които приказваме тук, никой участник в пътното придвижване не е в положение да управлява транспортното средство ", твърди министърката, която е от Зелените. Практиката демонстрира, че годишно има по към 400 до 450 такива случая, за които ще важи новата глоба.

В Австрия очевидно се заимствали опита на Швейцария. Там всеки, който кара с над 80 км/ч над допустимата максимална скорост, попада под ударите на закона и със правосъдно решение може да остане без кола. Освен това нарушителят може да влезе и в пандиза.

В Германия се лишават транспортните средства на участниците в нелегални автомобилни гонки. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР