Министърката на икономиката Корнелия Нинова предупреди търговците, че може да

...
Министърката на икономиката Корнелия Нинова предупреди търговците, че може да
Коментари Харесай

Нинова заплашва да забрани износа на олио

Министърката на стопанската система Корнелия Нинова предизвести търговците, че може да наложи възбрана на износа на олио, с цел да спре скока на цените му и спекулата. Тя се изрече срещу глобите против Русия, срещу разполагането на натовски изтребители у нас и против доставката на оръжия за Украйна. Нинова избяга от въпроса от коя страна на новата " желязна завеса " би трябвало да бъде България.

Червената министърка сподели пред Българска национална телевизия, че опцията за възбрана на износа на олио е предизвестие към всички, които мислят, че за два дни и две нощи могат да изнесат огромни количества от този артикул и да осъществят спекулативни облаги.

" Това не са репресивни ограничения, това са записани в закона ограничения ", сподели Нинова, визирайки възможна възбрана на износа. " Намесата на страната е наложителна, тя не е принуда ".

Тя акцентира, че европейското законодателство разрешава възбрана на износа при форсмажорни условия.

" Абсолютно изкуствено основано напрежение ", сподели Нинова за опашките за олио пред супермаркетите и за физическата кавга сред чакащите на тях.
В България има задоволително слънчогледово семе, увери Нинова, базирайки се на среща с производители.
" Предлагането е налице, нямаме недостиг, търсенето е вследствие на операции ", сподели тя.

Нинова описа за инспекция на своето министерство, при която олиото е било доставено по цена 2,99 лв. за литър с Данък добавена стойност, а се продавало за 5,99, т.е. съответният търговец си е направил спекулативна надценка от 3 лв..

Нинова се зарече, че страната " твърдо " ще се бори със спекулата.

Тя даде и образци със забрани за експорт на разнообразни артикули, които са наложили Унгария в Европейски Съюз и Македония, Сърбия, Египет, Аржентина отвън него. Нинова уточни и таван на цените на тока, признат в Италия. Тя добави, че подобен тава е предложила Европейската комисия на изключителната среща на върха във Версай предходната седмица.
Не желае изтребители, дава обещание да не продаваме оръжие на Украйна
Нинова се разгласи срещу това холандски изтребители Ф-35 да бъдат изпращани в България, тъй като в това по думите ѝ " липсва логичност и разсъдък ".

" Всички експерти и анализатори настояват, че няма директна опасност за България ", сподели тя. " И те да дойдат да ни пазят. От какво? "

Тя добави, че няма да разреши експорт на военна продукция за Украйна, тъй като за нея " доста по-висш приоритет е мирът и това България да не бъде въвлечена във война ". Тук тя още веднъж се базира на български " експерти ", които твърдели, че продажбата на оръжие е влизане във войната на съответната страна.

" От коя страна на новата желязна завеса ще попаднем? ", я попита водещият.

" Ако сме поредни и виновни хора, би трябвало да попаднем (от страната) на българския народен интерес ", отговори Нинова.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР