Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев връчи награди за

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев връчи награди за
Коментари Харесай

Министър Вътев връчи награди за научни постижения в конкурса за иновации на Агра 2024

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев връчи награди за научна активност и разработки в състезанието за нововъведения на Международното ревю Агра 2024. Събитието се организира за 15-и път по самодейност на Международен панаир Пловдив и с поддръжката на Министерството на земеделието. В състезанието тази година вземат участие 35 компании и 15 научни института с новаторски артикули, научни разработки и технологии.

Министър Вътев връчи диплом за новаторски артикул за три оферти на Института по планинско отглеждане на животни и земеделие – Троян: краве сирене от порода Симентал в глинена дамаджана, краве сирене от порода Симентал в глинено гърне с похлупак и ароматизатор от деривати.

Институтът по тютюна и тютюневите произведения получи диплом за новаторски артикул за Нов вид едролистен тютюн Виржиния 0842.

Институтът по полски култури – Чирпан бе отличен за сортовете памук

“Снежина ” и “Селена ”.

За новаторски артикул бе отличен и Институт по царевицата – Кнежа за два хибрида на царевица: Кнежа 652 и Кнежа 653.

Диплом за новаторски артикул взе Институтът по животновъдни науки – Костинброд за Сурово-сушен салам от птиче месо, вид " Барсак ".

Добруджанският аграрни институт получи оценки за научните разработки слънчогледов хибрид “ДАЛЕНА CLP ” и зимна елементарна пшеница вид “Шибил ”.

Институтът по зеленчукови култури " Марица " получи диплом за новаторски артикул за Наръчник от софтуерни указания.

Институтът по криобиологии и хранителни технологии взе диплом за новаторски артикул за Био диабетични бисквити “Калия ”.

Два продукта на Института по консервиране и качество на храните – Пловдив също бяха отличени като новаторски: плодови бонбони от сини сливи и грейпфрут, без добавена захар и спред със слънчогледов протеин и дестилат от мащерка.

Диплом за новаторски артикул получи и Институтът по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията „ Никола Пушкаров ” за Устройство за пасивно подбиране на плодове и зеленчуци.

Институтът по фуражни култури – Плевен бе отличен за технология за развъждане на техническо сорго (метла) и за още три разработки: технология за семепроизводство на многогодишни житни треви; технология за произвеждане на фураж и семена от пролетен фуражен грах и технология за основаване и потребление на ливади и пасища.

Министър Вътев пожела на всички наградени нови достижения, както и да има повече български семена по българските полета и повече български артикули на българската софра.

Председател на комисията по нововъведения на състезанието е с ръководител заместник-министъра на земеделието и храните Александър Йоцев и заместник-председатели: ръководителят на ССА проф. Виолета Божанова, ректорът на Тракийския университет проф. доктор Добри Ярков, основния шеф на Международен панаир Пловдив доцент Иван Соколов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР