Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев възрази с писмо

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев възрази с писмо
Коментари Харесай

Украйна обяви, че България се е съгласила да бъде либерализиран вноса на слънчоглед. Вътев отрече

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев възрази с писмо до първия заместител министър-председател и министър на стопанската система на Украйна госпожа Юлия Свириденко против решение на украинското държавно управление за опростяването на износа на слънчогледово семе за България.

Информация за взетото решение е оповестена на 2 февруари 2024 година на интернет страницата на Министерството на стопанската система на Украйна. В информацията се показва, че Република България се е съгласила да бъде либерализиран лицензионния режим за експорт от Украйна на този артикул.

Министър Вътев декларира изрично, че с Република България не са водени диалози за каквато и да е либерализация и опростяване на лицензионния режим за импорт в страната ни за слънчогледово семе от Украйна.

„ В качеството си на министър на земеделието и храните на Република България работя в отбрана на ползите на българския аграрни бранш и върша всичко допустимо за недопускане деформиране на пазара “, написа министър Вътев.

Оценявам напъните на украинското държавно управление и поздравявам признатото Решение № 87 на Министерския съвет на Украйна от 26 януари 2024 година, което планува украинските компании, които изнасят без лиценз за Република България да бъдат изключени от листата на тестваните експортьори и да не могат да правят експорт освен за Република България, само че и за трети страни в продължение на 6 месеца, се споделя в писмото на министъра на земеделието и храните.

„ Обезпокоен съм, че от началото на използването на процедура на лицензионния режим, 4 декември 2023 година, до 21 януари 2024 година без утвърждение и без да има постъпило искане за издаване на лицензи, по информация на Агенция “Митници ”, от страна на Украйна са импортирани в България 37 934 т. черен маслодаен слънчоглед (тарифен код 1206 00 99).

В тази връзка упорствам издаването на лицензии на украински компании за експорт към Република България на артикули, класифицирани по кодове според CN 1001 99 00 (пшеница), 1005 90 00 (царевица), 1206 00 91 (слънчогледово семе), 1206 00 99 (слънчогледово семе), 1205 10 90 (рапично семе), 1205 90 00 (рапично семе) да се резервира, като бъдат подхванати, при нужда, ограниченията, залегнали в Решение № 87 на Министерския съвет на Украйна от 26 януари 2024 година “, написа още министър Вътев.

Копие от писмото е изпратено и до министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР