Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев направи първа копка

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев направи първа копка
Коментари Харесай

С ремонт на два канала в Ихтиман напояват 4 300 декара

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев направи първа копка на обекти на " Напоителни системи " край Ихтиман . Обектите включват рехабилитация на два канала на " Напоителни системи ", финансирани по размер 4.3 " Подкрепа за вложения в инфраструктура, обвързвана с развиването, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство " от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година

Пред публицисти Вътев изясни, че след доста съществени старания през днешния ден се открива първа копка на първия канал от всички 24 плана . Завършването на всички планове би трябвало да се случи през 2025 година. Министърът се надява с цялата основана организация, със строителния и авторски контрол да има една качествена рехабилитация, с цел да се усили потенциалът на каналите.

Има голям интерес към напоителните канали , само че казусът е в разрешителния режим за потребление на вода за напояване. Целта е не да има позволителен режим, а да има наложителен режим за доставка на вода за напояване на земеделските производители, акцентира Вътев.

Той посочи, че най-вероятно потреблението на двата рехабилитирани канала ще е гратис, само че ще има избрани правила за земеделските производители. Целта е да няма повече земеделие без напояване.

В региона на Ихтиман главното произвеждане е на картофи и по този начин ще се усили поливането на площта, засята с картофи.

Директорът на " Напоителни системи " Снежина Динева добави, че 4 300 декара се напояват от двата канала от Напоителна система - Ихтиман. След рехабилитацията на каналите декарите за напояване ще са 31 000. Земеделските производители чакат с неспокойствие рехабилитацията. Чакат я от над 21 години, уточни Динева.

Припомняме, че въпросът за напояването беше издигнат още през 2020 година Тогава държавното управление , които да бъдат вложени във възобновяване на инфраструктурата за напояване в страната. Открити бяха две обособени процедури. 

Първата процедура е " Проектни оферти от " Напоителни системи " ЕАД ", по която ще се подкрепят единствено планове, подадени от сдружението. Общият размер на финансовата помощ по тази процедурата е 45 419 274 евро. Максималният размер за едно планово предложение е 6 млн. евро.

Втората процедура е " Проектни оферти от сдружения за напояване и други юридически лица за възобновяване на съществуващи хидромелиоративни уреди за напояване ". По нея възможни претенденти са юридически лица, учредени и регистрирани по реда на Закона за сдружения за напояване (ЗСН) и вписани в регистъра на Сдруженията за напояване и юридически лица, както и учредени и регистрирани по реда на Търговския закон (ТЗ) или Закона за кооперациите (ЗК). Общият размер на финансовата помощ по процедурата е 5 046 586 евро. Максималният размер на допустимите разноски за целия интервал на използване на ПРСР 2014 - 2020 година за претендент е 1,5 млн. евро.
 Земеделци желаят обезпечено напояване от премиера Стефан Янев
Земеделци желаят обезпечено напояване от премиера Стефан Янев

Те бяха на среща в Министерски съвет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР