Министърът на земеделието еднолично ще решава как да се харчат

...
Министърът на земеделието еднолично ще решава как да се харчат
Коментари Харесай

Мая Манолова: 1,1 милиарда лева за „интервенция“ за зърно и слънчоглед е огромна схема

Министърът на земеделието еднолично ще взема решение по какъв начин да се харчат тези пари

„ Не сме застрашени от продоволствена рецесия, а страната направи по този начин, че цените да полетят нагоре. “

Намерението държавното управление да похарчи 1,1 милиарда лева, с цел да направи „ намеса “ на пазара на зърно, фуражи и слънчоглед, виждаме, че е една голяма скица, с която една шепа близки до властта ще станат още по-богати за сметка на голямата част от българските жители.

Изваждат тези пари, с цел да ги дадат на малко държавно сдружение с 5 чиновници, което за предходната година има доходи от 230 хиляди лева и натрупа загуба от също 230 хиляди лева

Това съобщи Мая Манолова, ръководител на гражданската платформа Изправи се.БГ по време на полемиката след прожекцията на документалния филм „ Неравенство: произход и лице “ на онлайн предаването „ Политизирай това “ и фондация „ Фридрих Еберт “ в книжовен клуб „ Перото “ в НДК. Водещи на полемиката бяха публицистите Мирена Филипова и Николай Драганов.

Лидерът на Изправи се.БГ уточни, че в постановлението на Министерски съвет се взема решение, че се дават тези пари без никаква конкретика: какво ще се купува, какъв брой зърно, какъв брой фураж, какъв брой маслодаен слънчоглед, при какви цени, при какви условия, къде ще се съхранява, кой ще заплаща превоза, кой ще заплаща складовете… В късото министерско разпореждане няма нито дума за това. Просто въпросното държавно сдружение с 5 чиновници ще прави искане и министърът ще взема решение.

Според госпожа Манолова е възмутително, че единствено един човек - министърът на земеделието еднолично ще взема решение по какъв начин ще се разходват тези пари. Възмутително е и, че се планува тези покупки да се случат на Софийската стокова борса.

Тя напомни, че комисията по проверка в 46-тото Народно заседание сподели безобразията, които се случват на тържищата у нас. Тя се употребява за манипулиране и изкуствено повдигане на цени и за спекулативно повишение на цената на която и да е стока. В комисията тъкмо депутати от партията на Нинова упорстваха най-гласно да се направи инспекция на протичащото се на Софийската стокова борса. А в този момент точно от тази партия плануват 1,5 млн. тона зърно да се купят тъкмо през борсата.

Мая Манолова уточни, че към този момент се чува кои ще са брокерите на тези покупко-продажби, които ще приберат 40 млн. лева при междинна комисионна от 4%. Вече излиза наяве, че има търговци, близки до една от ръководещите партии, които към този момент са купили 600 хиляди тона зърно и са подготвени да ги продадат на страната на повишени цени. По същия метод е и със складовете, които по най-консервативни сметки ще събират по 5 лева на месец за звук зърно. Това са нови 7.5 млн. лева на месец или близо 100 млн. лева на годишна база.

„ Цените полудяха поради рекламната акция, която страната си направи на тази своя идна намеса и всички цени скочиха. “ – съобщи водачът на Изправи се.БГ и даде образец по какъв начин цената на житото се е покачила с 50 лева на звук, а цената на маслодайния слънчоглед се е качила на 2000лв/тон в някои области на страната, когато до преди дни беше 1100лв/тон. По думите ѝ с това деяние държавното управление спомогна цените да скочат, когато в България има задоволително маслодаен слънчоглед, има задоволително и царевица, а след три месеца ще имаме и нова годишна продукция. Не сме застрашени от продоволствена рецесия, а страната направи по този начин, че цените да полетят нагоре. И в последна сметка от тази акция ще завоюва една дребна група хора, близки до властта.

Мая Манолова уточни и че тези 1,1 милиарда лева можеха да се употребяват за ограничения за поддръжка на жителите като унищожаване на Данък добавена стойност върху храните, понижаване на акцизите върху горивата или даже заледяване на цените на някои съществени хранителни артикули, което към този момент се вкара в редица европейски страни.

„ Корупцията е съществена причина за ожесточаващите се неравенства “, безапелационна е Мая Манолова. Тя уточни, че една дребна каста, близка до властта, се обогатява фрапантно не поради талантлив бизнес усет, а поради лобистки решения. Корупцията и лобистките решения като средство за разширение на неравенствата би трябвало да бъдат прекъснати.

Като част от ограниченията, които от Изправи се.БГ предложиха, за гарантиране на продоволствената сигурност е въвеждане на наложителни ресурси от 15-20% от наличностите на зърно, фуражи и маслодаен слънчоглед.

По отношение на нивата на неравенствата у нас Мая Манолова уточни, че повече от половината от жителите на България имат общо под 10% от публичното благосъстояние. А структурата на инфлацията у нас е такава, че удря най-бедните, тъй като нарастват най-вече храните, превоза, отоплението. Стоките от първа нужда са към този момент с 30% нагоре, а общата инфлация е под 10%, това се отразява най-вече на най-уязвимите.

Хлябът е поскъпнал към този момент с 20%, а колите – единствено с 1%. Да си напълниш автомобила с бензин ти коства с 40% повече, а в случай че ще летиш със аероплан, ще платиш дори с 7-8% по-малко. Разбира се, в случай че можеш да си го позволиш. – даде образци водачът на Изправи се.БГ.

В полемиката на кино лентата „ Неравенство: произход и лице “ се включиха и политологът Страхил Делийски, проф. Искра Баева, финансистът Константин Проданов, журналистът Иво Инджов, редакторът на сп. „ dВерсия “ Станислав Додов, гражданският деятел Росица Кратункова, енергийният специалист Еленко Божков, както и други представители на цивилен организации и специалисти с отношение по тематиката за икономическите и обществени неравенства.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР