Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е категоричен, че с

...
Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е категоричен, че с
Коментари Харесай

Позициите за решението на Фонда за лечение на деца

Министърът на опазването на здравето проф. Николай Петров е безапелационен, че с последното нарушаване на доктор Троева чашата е преляла. Пред Българска национална телевизия Тинка Троева отхвърли обвиняванията за систематични нарушавания и жестоко тъпчене на правилника за работа на фонда. Пенка Георгиева от Общественият съвет на фонда призна, че в тази ситуация с бебето изпратено за лекуване в Германия имало административни нарушавания. Те, обаче, не трябвало да стават мотив за уволнението на Троева, тъй като решението не било взето еднолично от нея, а от Общественият съвет на фонда.

Здравният министър не бил удовлетворен от работата на Тинка Троева. Чашата на търпението му преляла, когато Троева поискала утвърждение за разпределяне на 120 хиляди евро за чернодробна трансплантация на бебе в Германия, без да е изпълнила законовите условия.
проф. Николай Петров, министър на опазването на здравето: Това дете първо би трябвало да е съветвано в наш трансплантационен център и този център да го записва в Агенцията по трансплантации. Тинка Троева, някогашен шеф на ЦФЛД: Това не е обвързване на Фонда. Красимир Величкова, някогашен член на Оценка за съвместимост на ЦФЛД : Би следвало шефът на фонда, когато става дума за трансплантации, да ревизира дали детето е вписано в регистъра към ИАТ.
Според Величкова правилникът задължава шефа да изиска мнения от външни ескперти. Такива са получени, само че съгласно здравния министър разпоредбите още веднъж са нарушени - експертите не били национални консултанти, а и в мненията им имало несъгласия. Пред Българска национална телевизия Пенка Георгиева от Обществения съвет на Фонда показа част от мненията на специалистите.
Пенка Георгиева, член на Оценка за съвместимост на ЦФЛД: Чернодробната трансплантация може да бъде осъществена при изискванията на по-ограничен опит от български експерти. Смятам,че лекуването на пациента би могло да се осъществя при изискванията на по-добър опит в реализирането му.
Според Георгиева мнението на другия специалист било, че българските лекари нямат задоволително опит, а детето е прекомерно малко, поради което трансплантацията трябвало да се извърши в чужбина. В такива обстановки съгласно министър Петров се търси и мнението на трети експерт, само че това не било направено.

проф. Николай Петров, министър на опазването на здравето: Преимуществено детски чернодробни трансплантации се вършат в болница „ Лозенец “. Резултатите са безусловно съпоставими с резултатите на водещи европейски клиники.

Красимира Величкова напомни, че през 2010-та доцент Христо Желев, които беше народен съветник по детска гастроентерология излязъл с рекомендация чернодробните трнсплантации на деца до 3 години да се вършат в чужбина.

Красимир Величкова, някогашен член на Оценка за съвместимост на ЦФЛД : Защото за няколко годишен интервал обратно съвсем всички деца, които са били трансплантирани в България, е имало потребност да бъдат ретрансплантирани.
 Нарушаван ли е правилникът за работа на Фонда за лекуване на деца Нарушаван ли е правилникът за работа на Фонда за лекуване на деца
Уволнената доктор Тинка Троева, която до преди дни беше шеф на Фонда за лекуване на деца, ще търси правата си в съда. Тя отхвърли обвиняванията за нару...

По данни на Агенцията по трансплантации от 2010 година до в този момент у нас за осъществени 14 чернодробни трансплантаци на деца, пет от тях са умряли през годините. От асоциацията на чернодробнотрансплантираните обявиха, че в страната има към 50 трансплантирани деца, като множеството от тях са оперирани в чужбина. Здравният министър изрази подозрения, че зад избора на клиники за лекуване на деца в Германия стоят спомагателни ползи.
проф. Николай Петров, министър на опазването на здравето: Определено имам подозрения за такива практики. Имайки поради честотата на клиниките, имайки поради консултантите от наша страна и появяването на съответната клиника въпреки това. Но това не ми е работа. Тинка Троева, някогашен шеф на ЦФЛД: Това, което сподели министърът, мога да го оборя в доста точки и то с доказателства. И второ - подозренията ми за канали и приключване, значи това надвишава честността на фамилията и съществуването ни. Така че там аз в действителност ще потърся отговорност.

Междувременно новият шеф на Фонда взе участие в първото съвещание на публичния съвет, където бяха прегледани документите на към 60 деца. Мариета Райкова сподели,че отчасти познава работата на фонда и счита да че има какво да усъвършенства в работата му.
доктор Мариета Райкова, шеф на ЦФЛД: Да усъвършенстваме активността на Фодна по този начин, че децата да получават това, от което се нуждаят. И в това време да става по правилник, т.е. да подозрение, че средствата не се разходват по законосъбопразен ред.

Райкова изясни,че е изискала документи за финансовото положение на Фонда.
 Казус с лекуването на дете в Германия е довел до отстраняването на Тинка Троева Казус с лекуването на дете в Германия е довел до отстраняването на Тинка Троева
Уволнението на шефа на Фонда за лекуване на деца лекар Тинка Троева е прекомерно тежка мярка и поражда неспокойствие измежду родителите, които чакат лекуване...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР