Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков проведе работна среща с

...
Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков проведе работна среща с
Коментари Харесай

Министър Хинков се срещна с европейския комисар по здравеопазване Стела Кириакиду

Министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков организира работна среща с европейския комисар по опазване на здравето и сигурност на храните госпожа Стела Кириакиду . Визитата е продължение на извършен диалог сред двамата в границите на Редовното съвещание на Съвет ЕПСКО през юни, 2023 година, по време на който са декларирали подготвеност за осъществяване на по-задълбочени диалози по тематики от съвместен интерес, оповестиха от министерството.
 
Основен фокус на полемиката бяха въпроси , свързани с Европейския проект за битка с рака, фармацевтичната промяна, имунизацията и психологичното здраве. В  подтекста на диалога Министър Хинков разяснява Националния проект за битка с рака 2027, който беше утвърден през м. януари, 2023 година По думите му планът на този проект включва няколко съществени посоки, измежду които предварителна защита, скрининг, новаторска диагностика и лекуване, качество на живот, както и основаване на система, която предлага устойчива и съвременна грижа.  Европейският проект за битка с рака също беше разискван и комисар Кириакиду осведоми за напредъка и достиженията досега, като акцентира, че рекомендациите на Европейски Съюз за скрининг са обновени за първи път от съвсем 20 години, с цел да се вземе поради медицинският и научният прогрес. Според нея 90 % от европейските жители, които дават отговор на изискванията за скрининг за рак на гърдата, рак на маточната шийка и рак на дебелото черво и ректума, следва да получат подобен скрининг до 2025 г. 
 
Във връзка с достъпа до лекарствените артикули , здравният министър акцентира, че това е съществено предизвикателство за здравните системи в Европейския съюз и че обсъжданите ограничения за справяне с дефицита на лекарства през последните години са извънредно значими за нашата страна. „ В рамките на преговорния развой по Фармацевтичния пакет би трябвало да се отчетат особеностите на обособените държави-членки на Европейски Съюз и да се откри верният баланс за разговор сред промишлеността и националните способени органи. Основната цел за всички страни е да не се позволява ограничение на достъпа на пациентите до нужните им лекарствени артикули. “, безапелационен бе министърът. От своя страна комисарят акцентира, че като част от един мощен Европейски здравен съюз основен приоритет е да се сътвори обединен пазар на медикаменти в Европейски Съюз и да се подсигурява, че всички европейски жители имат еднакъв достъп до безвредни, ефикасни и новаторски медикаменти когато и да е.
 
По отношение на психологичното здраве , министър Хинков подсети, че в България през 2021 година е призната Националната тактика за психологично здраве 2021 – 2030. Той акцентира, че за Министерството на здравеопазването е приоритет одобряването на модерно психологично здраве, както посредством осъществяване на вложения и промени по Плана за възобновяване и резистентност, по този начин и посредством интензивно съдействие със Световната здравна организация (СЗО) в границите на Двугодишните съглашения за съдействие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР