Министърът на здравеопазването на Нигерия д-р Осаджи Хенайър потвърди ангажимента

...
Министърът на здравеопазването на Нигерия д-р Осаджи Хенайър потвърди ангажимента
Коментари Харесай

Правителството на Нигерия потвърди ангажимента си към семейното планиране

Министърът на опазването на здравето на Нигерия доктор Осаджи Хенайър удостовери уговорката на федералното държавно управление за понижаване на раждаемостта посредством натоварен мониторинг и използване на услуги за фамилно обмисляне, заяви Българска телеграфна агенция.

Той разгласи позицията на държавното управление на събитие на Националната комисия по популацията за отбелязване на Световния ден на популацията  през 2022 година в Абуджа в четвъртък.

Световния ден на популацията се чества годишно на 11 юли, с цел да се увеличи осведомеността на популацията по разнообразни въпроси като смисъла на фамилното обмисляне, равенството сред половете, здравето на майките и човешките права.

Темата на честването през 2022 година е „ Свят от 8 милиарда: към стабилно бъдеще за всички - оползотворяване на опциите и обезпечаване на права и избор за всички “.

Представен на събитието от доктор Салма Анас-Коло, шеф на фамилното опазване на здравето във Федералното министерство на опазването на здравето, Хенайър сподели, че ще бъде мъчно за Нигерия да реализира развиване на човешкия капитал без понижаване на раждаемостта.

Поради това той повтори уговорката на федералното държавно управление за понижаване на раждаемостта, като сподели, че фокусът е върху устойчивото вътрешно финансиране.

Той добави, че „ ние сме засилили дейностите във връзка с финансирането на фамилното обмисляне, изключително на продуктите, свързани със фамилното обмисляне, защото те са неразделна част от правата за репродуктивно здраве. “

Министърът удостовери решимостта на здравното министерство да активизира частния бранш за възстановяване на достъпа до артикули за фамилно обмисляне.

Председателят на нигерийската Национална комисия по популацията Алхаджи Насър Квара прикани за прекосяване от количество към качество на популацията и изрази уговорката на комисията да работи в тандем с ревизираната национална политика за популацията.

Той разясни, че политиката е насочена към хората, тъй че да предизвиква правата на хората и двойките свободно и отговорно да вземат решение по кое време и по какъв начин да разпределят децата си.

Ерика Голдсън, заместник-представител на Фонда на Организация на обединените нации за популацията, акцентира нуждата от телесна автономност и отбрана на дамите и децата.

Д-р Амина Дорайи, шеф за Нигерия в „ Патфайндър Интърнешънъл “ (Pathfinder International), сподели, че отбраната на дамите и девойките е от първостепенно значение за реализиране на развиване на човешкия капитал.

Дорайи изясни, че това може да се реализира най-добре посредством достъп до фамилно обмисляне и овластяване на дамите.

Тя прикани заинтригуваните страни групово да подсигуряват, че дамите и девойките се радват на оптимални права за репродуктивно и полово здраве.

Д-р Еджике Оджи, ръководител на Комисията за техническо ръководство към Асоциация за разпространяване на фамилното обмисляне, похвали уговорката на президента Мухамаду Бухари за ръководство на популацията.

Оджи сподели, че президентът е показал политическа воля за реализиране на „ Демографски дял “ със започване на Националната политика за популацията и финансирането на фамилното обмисляне.

Той прикани всички да продължат да поддържат апела за понижаване на раждаемостта, целящ освен реализиране на „ Демографски дял “, само че и редотвратяване на популационна злополука.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР