Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който е на посещение в

...
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който е на посещение в
Коментари Харесай

Министерство на здравеопазването ще настоява НЗОК да сключва договори и с медицински сестри

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов, който е на посещаване в Бургас, разяснява, че идната година Министерство на здравеопазването ще упорства НЗОК да подписва контракти и с практиките на медицински сестри и акушерки, като по този метод те ще получават спомагателен финансов запас.

На журналистически въпрос по отношение на обстановката в град Дулово министърът сподели писмо от шефа на лечебното заведение до шефа на РЗИ-Силистра, в което се споделя: " Уведомявам Ви че, медицинските сестри и санитари, работещи във Вътрешно поделение на " МБАЛ-Дулово " - ЕООД не желаят да обслужват пациенти с COVID-19. Същите желаят да работят във Вътрешно поделение, без да обслужват пациенти с COVID-19 ". За да е наясно Министерството на здравеопазването със обстановката в болничното заведение, на място в града е основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. " Аз съм доктор. Винаги сме работили един до друг с медицинските сестри. Полагали сме клетва. Никога не съм си представял, че мога да предпочитам и да сортирам моите пациенти. Искам да кажа на сътрудниците, че те работят в Дулово, те са хора от този град, този град разчита на тях. Ако на следващия ден откажат да лекуват пациенти с инфаркт, тъй като са сложни за обслужване? Ако откажат да лекуват, да вземем за пример, родилки, тъй като е доста с напрежение? Тогава къде е медицината, къде е милосърдието? Не считам, че ние като лекари имаме право да избираме. Всички хора разчитат на нас и, застанали до нас, всички са равни ", съобщи проф. Костадин Ангелов.

" Запознах се със положението на лечебните заведения на територията на област Бургас. Впечатлен съм от организацията тук, в лицето на шефа на РЗИ-Бургас доктор Георги Паздеров, шефът на УМБАЛ Бургас доктор Бойко Миразчийски и кмета на града Димитър Николов. Създадена е изключителна съгласуваност сред всички структури на територията на региона и общината ". Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов пред медии по време на визитата си в Бургас.

По данни на Европейския център за надзор на болесттите наклонността за намаление на заболяваемостта на територията на България през последните седмици е трайна. Последните числа демонстрират, че тя е намаляла с 47.5% спрямо предходните седмици, стана ясно от думите на здравния министър. По отношение разпространяването на COVID-19 в област Бургас от началото на епидемията са открити 396 позитивни случая, 82 лица са били приети в болница, 2 са умряли. Към момента има 94 дейни случая, 10 от тях са настанени в лечебни заведения. Директорът на УМБАЛ Бургас доктор Миразчийски осведоми здравния министър, че 7 от пациентите са приети в болница в УМБАЛ Бургас, като през днешния ден се чака един от тях ще бъде изписан.

" Разговарях и с шефове на лечебни заведения в региона по отношение на организацията на работа в изискванията на COVID-19 и реакцията при нараснал напън на здравната система. Най-тежък остава казусът с личния състав и с наличните хора, които да се грижат за положението на пациентите с коронавирусна зараза. Той е водещ освен за региона, само че и за системата като цяло. Ще насочим напъните си в тази посока, с цел да решим казуса с хората. Трябва да пречупим наклонността младите лекари да напущат България, а медицинските сестри да не желаят да работят в българските лечебни заведения ", беше безапелационен министър Ангелов.

 Снимка: Министерство на здравеопазването

На място министърът прегледа регионалната болница и беседва с работещите в отделенията по педиатрия, незабавна помощ, неврология, инфекциозни заболявания и така нататък

В Бургас здравният министър и кметът Николов посетиха новия корпус на Комплексния онкологичен център. " Инвестираме в оборудването с най-съвременна здравна техника в " Комплексен онкологичен център - Бургас " - апарати за хибридна образна диагностика PET/CT и SPECT/CT, инсталация за брахитерапия ФЛЕКСИТРОН и съвременен 5D скенер. Апаратурата е с марка SIEMENS. Амбицията ни е да стартираме да построяваме хирургически корпус към КОЦ - Бургас. Всичките ни старания са, с цел да осигурим оптимални условия за диагностика, лекуване и следващо наблюдаване на този вид болести ", уточни кметът Димитър Николов.

Кметът Димитър Николов срещна министър Ангелов и с стадиите за реализиране на концепцията за построяването на детска болница в Бургас. Теренът за нея към този момент е предназначен - в двора на УМБАЛ Бургас, а упоритостта е тя да обслужва пациенти от целия Югоизточен район. Община Бургас ще упорства и за нарастване квотата за банкет на студенти в Медицински факултет Бургас за застраховане на все по-голямата потребност от медицински фрагменти в района. " Целите, които са си сложили сътрудниците тук, са извънредно амбициозни. Ефектът, който ще има върху този район в България, ще бъде съществено осезателен както във връзка с опазването на здравето по профили, по този начин и по повод детското опазване на здравето ", беше безапелационен проф. Ангелов.

По-рано през днешния ден министър Ангелов организира среща с Кризисния щаб в Бургас, в която участваха кметът на града Димитър Николов, регионалният шеф Вълчо Чолаков, доктор Лорис Мануелян - специалист към общината с сектор " Здравеопазване ", както и шефовете на РЗИ, ЦСМП и РЗОК.

В края на деня здравният министър се срещна и с екипа на районната здравна ревизия в града. Тема на диалозите бяха провеждането на държавния здравен надзор, следенето на карантинираните лица и осъществяваните инспекции.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР