Министърът на здравеопазването Асена Сербезова е прекратила текущата процедура по

...
Министърът на здравеопазването Асена Сербезова е прекратила текущата процедура по
Коментари Харесай

Сербезова прекрати процедурата на Кацаров за доставка на тестове за учениците

Министърът на опазването на здравето Асена Сербезова е прекратила настоящата процедура по пазаруване на бързи антигенни проби за COVID-19 на възпитаници от 1 до 12 клас, заяви ведомството. Поканата за обезпечаване на към 12 500 000 щадящи теста беше оповестена на уеб страницата на министерството на 30 декември 2021 година

През октомври предходната година Министерският съвет разпореди на министъра на опазването на здравето да купи 1.5 млн. бързи антигенни проби, с цел да могат учениците да тръгнат на учебно заведение.

Прекратяването на процедурата е разследване от осъществена от дирекция " Вътрешен одит ", по искане на министър Сербезова, инспекция. В отчета си до здравния министър проверяващите установяват пропуски при организацията на процедурата.

Всички налични в министерството документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), оповестява още пресцентърът на ведомството.

От там афишират, че при спазването на " оптималната бистрота " до края на седмицата ще бъде оповестена нова покана за покупката на нужните проби. Посочва се и че е планувано представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща условията към участниците и разглеждаща постъпилите предложения. Последното се оказа проблем в служебния кабинет, защото специалистите на министерството на образованието бяха изолирани от представителите на здравното ведомство, ръководено от Кацаров, а сред двамата министри имаше очевидно напрежение по тематиката.

, че е видяла корупционни схеми в доставката на тестванията, а някогашният зам.-министър на опазването на здравето Димитър Петров твърди, че процедурата за пазаруване на проби е била опорочена. Бившият здравен министър Стойчо Кацаров не вижда проблем в процедурата, в противен случай, счита, че е защитил ползите на страната, а в заключението на антикорупционната комисия видя офанзива - икономическа и политическа - против себе си и президента Румен Радев. В последна сметка пострадали се оказаха учениците от няколко области в страната, чието присъствено образование беше отсрочено с две седмици поради забавена доставка на тестванията.

Общо 22 са договорите, подписани от Министерството на здравеопазването (МЗ) с компании за доставка на бързи антигенни проби за учениците, демонстрира информация на " Дневник " на. Те са подписани сред 4 и 30 ноември предходната година, като цената за брой тест варира от 2.43 до 3.85 лв..

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР