Министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Иван Демерджиев отклони

...
Министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Иван Демерджиев отклони
Коментари Харесай

Демерджиев отказа да създаде звено за изборите между МВР, Прокуратурата и ДАНС

Министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Иван Демерджиев отклони предлагането на основния прокурор Иван Гешев за основаване на Национално междуведомствено звено сред Прокуратурата на Република България, Министерство на вътрешните работи и Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) по отношение на осъществяване на избори за Народно заседание на 2 октомври 2022г., оповестиха от Министерство на вътрешните работи. 
Прочетете още
Главният прокурор изпрати на 15 април инициативно писмо с прибавен към него план на заповед за основаване на Национално междуведомствено звено сред Прокуратурата на Република България, Министерство на вътрешните работи и ДАНС по отношение на осъществяване на парламентарните избори.

Причината, посочена от Демерджиев в отговора му до Гешев, е, че „ в Изборния кодекс не се съдържа съображение за издаване на заповед в оферти смисъл. Предвид неналичието на категорично съображение, не се постанова издаването на предлаганата заповед “.

В отговора на министър Демерджиев се отбелязва още, че общите дейности на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са доста значими за гарантиране на честното осъществяване на вота, само че няма законово съображение за основаване на Национално междуведомствено звено.

„ Сътрудничеството сред органите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата е изключително значимо в подтекста на идните парламентарни избори, с цел да се подсигурява упражняването на изборните права на жителите по открития от Конституцията и законите правов ред “, написа министър Демерджиев.

Министърът на вътрешните работи и основният прокурор разполагат с оперативна автономия при структурирането и организацията на взаимните щабове на централно и териториално равнище, тъй че да се отговори на потребностите и съсредоточат дейностите по най-ефективен метод, се показва в писмото. Допълва се, че на тази основа Министерство на вътрешните работи ще работи интензивно за осъществяване на предоставените му отговорности от Изборния кодекс, с цел да се обезпечи правомерното практикуване на изборните права на жителите.

Отбелязва се също, че за съгласуване на напъните на органите на досъдебното произвеждане в Изборния кодекс е планувано основният прокурор и министърът на вътрешните работи да сформират взаимни щабове (екипи) за оперативно взаимоотношение в битката против закононарушенията, свързани с изборния развой, които да работят по време на цялата предизборна акция.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР