Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля съобщи, че

...
Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля съобщи, че
Коментари Харесай

Нападнаха полицаи в Северно Косово

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля заяви, че две коли на косовската полиция, които са превозвали служители на реда на граничните пунктове със Сърбия в Северно Косово, са били нападнати тази заран с огнестрелно оръжие, оповестява Македонската осведомителна организация (МИА) от Прищина.

На изключителна конференция тази заран Свечля сподели, че нападението, което той дефинира като терористично, е осъществено с ръчна граната и автомат " Калашников ".

" Тази заран към 7:40 часа (8:40 часа българско време) бе осъществено нахлуване против чиновници на косовската полиция, които щяха да поемат промяната на граничните пунктове. Нападението, за което се откри, че е осъществено с ръчна граната и автомат " АК-40 ", е осъществено като терористичен акт за заплашване на служителите на реда и всички жители на Косово, сподели Свечля.

Той осведоми, че през последните три дни в този регион е имало четири набези против косовската полиция.

" Първата офанзива бе осъщствена чрез поставяне на железни вериги с шипове на републиканския път почти по същото време като през днешния ден, с цел да се осуети работата на косовската полиция и в това време непосредствено да се заплаши живота на нашите чиновници. Втората офанзива е извършена чрез мятане на камъни по полицейска кола. Третото нахлуване е станало нощес, когато е стреляно с огнестрелно оръжие наоколо до полицейски сектор, охраняващ възпрепятстването на противозаконните прекосявания на границата. Днес бяха непосредствено атакувани две транспортни средства, превозващи полицейски чиновници на граничните пунктове. Става дума за постоянна промяна на полицията, която става в осем часа и две от четирите набези са осъществени по това време, сподели Свечля.

Той оцени, че " ангажирането на косовските институции за определяне на ред във всички елементи на страната се трансформира в спънка за Сърбия ".

Въпреки това, сподели Свечля, целта на Белград не е да нападна, а да дестабилизира Косово.

" Не се опасяваме от никакъв сръбски сюжети. Целта на Сърбия сега не е да нахлуе в Косово, а да го дестабилизира ", сподели Свечля.

Обстановката в Северно Косово се обостря от време на време, като последното огромно обостряне беше през месец септември предходната година, когато косовските власти забраниха на коли със сръбски номера да влизат в страната Още в първия ден от влизането на възбраната в действие - 20 септември, на границата със Сърбия се разразиха протести, а след това Сърбия разположи и военна техниката по границата

Тогава висшият представител на ЕС Жозеп Борел призова Белград и Прищина към незабавна деескалация на напрежението в северните региони на Косово и евакуиране на всички полицейски елементи. Наред с това той изрази подготвеност да помогне на двете страни да разрешат посредством договаряния съществуващите сред тях разногласия.

В последна сметка след траяло 10 дни напрежение, съпроводено с блокади по граничните пунктове ситуацията се успокои, а Сърбия изтегли военните от границата. Двете страни се договориха за използването на стикери, вместо да сменят регистрационните табели.

Това решение трябваше да е краткотрайно, до момента в който не бъде реализирано непрекъснато решение за свободно придвижване. Такова не е постиганото и до момента.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР