Министърът на външните работи Николай Милков взе участие в първото

...
Министърът на външните работи Николай Милков взе участие в първото
Коментари Харесай

Министър Милков участва в редовно заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС

Министърът на външните работи Николай Милков взе присъединяване в първото за годината съвещание на Съвет „ Външни работи “ на Европейски Съюз, което се състоя през днешния ден в Брюксел.

Външните министри на страните членки на Европейски Съюз разискаха експанзията на Русия против Украйна, обстановката в района на Сахел и крайбрежните страни в Западна Африка, вътрешнополитическите развития в Черна гора, перспективните пред Диалога за нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово, обстановката в Иран, спора сред Армения и Азербайджан, влошаващото се състояние с правата на дамите в Афганистан, развитията във Венесуела, опциите пред връзките на Европейски Съюз с Етиопия и други

Министрите се срещнаха и с генералния шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, както и с министър-председателя на Палестина Мохамед Щайе.

Съветът изрази обща поддръжка за самодейността на Украйна за лансиране на План за мир. Потвърдена беше мощната и всеобхватна поддръжка на Европейски Съюз за Украйна, в това число в границите на Военната задача на Европейски Съюз с непослушен мандат за подкрепяне на Украйна (EUMAM UA) и даването на помощ за Въоръжените сили на Украйна по линия на Европейския инструмент за мир. Подвеждането под отговорност на причинителите на тежки интернационалните закононарушения в подтекста на съветската експанзия, възобновяване на Украйна, обезпечаването на енергийната и продоволствената сигурност също беше доказано. В съвещанието, посредством видеоконферентна връзка, се включи и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който показа информация за настоящите развития в страната и нужната поддръжка.

В своето изявление по тематиката българският външен министър открои значимото значение на продължаването на единната поддръжка на Европейски Съюз за Украйна по всички посоки и тясното взаимоотношение с сътрудниците. Информира за предоставяната от България поддръжка за Украйна и оказваното подпомагане на украинските бежанци в страната ни. Сподели позитивните оценки за самодейността на Украйна за мир и апелите за обезпечаване на допустимо най-широка интернационална поддръжка. Съветът утвърди 7-мия транш от ограничения за помощ за Украйна по линия на Европейския инструмент за мир.

Специален посетител в съвещанието на Съвета беше палестинският министър-председател Мохамед Щайе. Министрите разискаха въпроси, свързани със обстановката по сигурността на място, вероятностите пред Близкоизточния кротичък развой, започването на договаряния по Приоритети за партньорство и по пълноценно Споразумение за асоцииране. Палестинският министър-председател изрази угриженост от влошената среда на сигурност в района и прикани Европейски Съюз да поеме водеща роля в напъните за основаване на политически небосвод за обновяване на израелско-палестинските договаряния. Външните министри на страните членки на Европейски Съюз откроиха нуждата от вътрешнопалестинско помиряване и образуване на палестински избори.

Съветът разиска влошаващата се обстановка със сигурността в района на Сахел и разрастването на терористичната опасност към крайбрежните страни в Западна Африка. Изразено беше мощно безпокойствие от навлизането на външни фактори в Сахел, които в допълнение ускоряват неустойчивостта и заплашват сигурността в района и в по-широк проект.

Министрите разгледаха също опциите за консолидиране на метода на Европейски Съюз за пълноценно адресиране на множеството провокации пред сигурността и обезпечаване на съблюдаването на универсалните правила и полезности.

Съветът дискутира и държавната рецесия в Черна гора, като беше осведомен от външните министри на Австрия и Словения за тяхно посещаване в страната и отправените мощни послания от името на Европейски Съюз за връщане към демократичния път на ръководство и осъществяване на нужните промени.

Върховният представител осведоми Съвета за вероятностите пред Диалога сред Белград и Прищина за нормализиране на връзките. Разгледани бяха опциите за нова динамичност. Министър Милков акцентира нуждата от продължение на дейните старания на Европейски Съюз за превъзмогване на сегашния застой в Диалога сред Белград и Прищина посредством поощряване на двете страни за деескалация и връщане на масата на договарянията за договаряне на всеобхватно и правнообвързващо съглашение за нормализиране на връзките сред тях.

Сред разискваните бяха също опциите за по-активна роля на Европейски Съюз в напъните за урегулиране на спора сред Армения и Азербайджан и приветства установяването на гражданска задача на Европейски Съюз в Армения. Министър Милков даде висока оценка на засиления ангажимент на Европейски Съюз в Южен Кавказ и изрази поддръжка за мандата на новата задача на Европейски Съюз в Армения, която се чака да спомогне за възстановяване на ситуацията по сигурността и процеса на създаване на доверие сред Армения и Азербайджан за поощряване на дълготраен мир.

Българският министър осведоми Съвета за влошаващата се обстановка в Република Северна Македония във връзка с жителите на страната с българско съзнание. Поставен беше акцент върху тежкия случай с побоя над Христиан Пендиков в Охрид. Първият ни посланик изрази страдание, че този тежък случай е част от голям брой сходни с антибългарска устременост в последните месеци. Подчертана беше нуждата Скопие интензивно и в цялостна степен да се ангажира със отбраната на правата на българите в страната, както и да извършва поетите задължения в границите на процеса на европейска интеграция на страната.

Приети бяха Заключения на Съвета по отношение на целите на Европейски Съюз за съдействие със Съвета на Европа и Решение на Съвета за определяне на гражданска задача на Европейски Съюз в Армения.

В рамките на визитата си в Брюксел министър Николай Милков беседва и с шведския министър на външните работи Тобиас Билстьом. Българският първи посланик още веднъж акцентира на готовността на България за пълноправно участие в Шенген и изрази вяра за продължение на дейната ангажираност на Шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз по тематиката. От българска страна бе изразена и цялостна поддръжка за заложените съществени цели в програмата на Шведското председателство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР