Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посети миналата

...
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посети миналата
Коментари Харесай

Дмитро Кулеба: Това, което не приемаме, е лицемерието. От началото на тази война Румъния е много честна, открита, приятелска и активна

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посети предходната седмица България и Румъния, с цел да потърси поддръжка за страната си, която бе нападната от Русия. В петък (22 април) Кулеба се срещна в Букурещ с премиера Николае Чука и с външния министър Богдан Ауреску.

Въпросът за изпращане на оръжия на Украйна бе подложен и в румънската столица. " Ако някоя страна пристигна при нас и каже: " Нямаме танкове, само че имаме бронежилетки ", ние разбираме това, това е вашият върховен избор, това е вашият народен интерес.

В някои случаи виждаме, че страните могат да създадат нещо, само че не го вършат, тъй като не желаят да имат неприятни връзки с Русия ", съобщи Кулеба след срещата с премиера Николае Чука. Украинският външен министър сподели, че е сложил въпроса за доставки на оръжия и добави: " оставяме на страните да решат по какъв начин могат да ни оказват помощ ".

" Ако забележим, че това не се случва, ускоряваме дипломатическия и публичния напън. Това, което не одобряваме, е лицемерието. С Румъния казусът не е подобен. От началото на тази война Румъния е доста почтена, открита, другарска и дейна ", съобщи Кулеба на конференция с външния министър Богдан Ауреску.

" Оръжията, както и парите, обичат мълчанието и ние не разясняваме какво получаваме и от кое място, в случай че няма публично известие за това. Политиката на Румъния от 24 февруари насам е умна. Останалото можете да си го изтълкувате сами ", сподели ръководителят на украинската дипломация.

Запитан каква военна помощ е предоставила Румъния на Украйна и дали Румъния ще подари на Украйна своите изтребители МиГ-21, румънският външен министър Богдан Ауреску отхвърли да приказва с аргумента, че " не е добре да се приказва обществено за тези неща ", тъй като " нещата са в непрекъснато развиване ".

На 15 април румънското министерство на защитата разгласи, че Румъния стопира полетите на останалите й военни изтребители МиГ-21 Лансър заради " доста високия % на катастрофи " и ще форсира плануваната покупка на използвани изтребители F-16 от Норвегия. " Румъния може и да не е говорила задоволително за това, което е направила ", сподели Ауреску на конференцията с Кулеба.

" Румъния е извънредно виновна страна във връзка с осъществяването на интернационалните си отговорности към стратегическите си сътрудници. Нещата непрестанно се развиват и мисля, че не е добре да се приказва обществено за тези неща ", сподели румънският външен министър на конференцията.

Правителството в Букурещ не приказва за военна помощ, препоръчана от Румъния на Украйна, означават румънските медии. Миналия месец бе обявено, че Румъния е дарила на украинската войска 2000 бронежилетки и 2000 каски на обща стойност два милиона евро. След срещата с Кулеба министър председателят Николае Чука даде уверения, че Румъния ще продължи да оказва поддръжка на Украйна като филантропична помощ, в ръководството на бежанския поток и в улеснението на украинския експорт.

Външният министър Ауреску подсети от своя страна, че Румъния е реагирала неотложно, още при започване на съветската инвазия, с приема на украински бежанци. Ауреску подсети за филантропичния център в окръг Сучава, който координира и доставя филантропична помощ в Украйна. Ауреску сподели също, че закононарушенията, осъществени в Украйна, не би трябвало да останат ненаказани и съобщи за следващ път, че Румъния поддържа интернационално следствие на дейностите на Русия в Украйна.

В информации за визитата на Дмитро Кулеба в София, румънските медии цитират казаното от украинския външен министър, че отводът да се дават оръжия на страната му е равностоен на поддръжка за " съветската експанзия и изтреблението " на украинците. В Букурещ Кулеба съобщи, че най-хубавият метод да бъде спрян Путин е Украйна да получи това, от което се нуждае.

" Вие ни давате всичко, от което се нуждаем, с цел да спечелим, а ние задържаме Путин в Украйна и го побеждаваме там, с цел да не се стигне до тестване на член 5 от НАТО. Най-добрият метод да спрем Путин е да дадем на Украйна това, от което се нуждае ", сподели Кулеба. " Войната е моментът на истината, тогава виждаш същинското лице на някого, а Румъния сподели същинското си лице, приятелско лице.

Тя освен приказва, само че и работи. Никога няма да забравим ", съобщи в Букурещ външният министър на Украйна. Общественото мнение в Румъния е мощно мобилизирано в поддръжка на Украйна. Проучване, извършено през март от организация ИРЕС, сподели, че 96 % от интервюираните румънци считат, че Румъния би трябвало да поддържа украинските бежанци.

Тридесет и осем % от участниците в допитването са на мнение, че Румъния би трябвало да изпрати оръжие на Украйна, а съгласно 21 на 100 Румъния би трябвало да се намеси военно в поддръжка на Украйна. Седемдесет и девет % от румънците наблюдават обширно събитията в прилежащата страна, а 60 % се опасяват, че и Румъния може да бъде нападната, демонстрираха данните от изследването.

В. " Адевърул " написа, че по отношение на Украйна Румъния води досега уравновесена политика, без зрелищни и нападателни изказвания, за разлика от Полша или балтийските страни. В коментар, отдаден на въпроса дали Румъния оказва военна помощ на прилежащата страна, политическият анализатор Щефан Властон показва на страниците на " Адевърул ", че е допустимо Румъния да е пособия или да оказва помощ на украинската войска дискретно, без медиен звук, въпреки да прецизира, че персонално той не има вяра в сходно нещо.

Според Щефан Властон е по-вероятно Румъния да не оказва помощ военно на Украйна, тъй като се притеснява, че Русия ще излезе победител от тази война и не желае да разстройва прекалено много Москва. Според специалиста по външна политика Оана Попеску-Замфир Румъния демонстрира известна нерешителност, а аргументите за това са сложни и са свързани с връзките сред двете страни през последните 30 години.

Оана Попеску-Замфир счита, че Румъния се опасява от Украйна, защото от геополитическа позиция Украйна е голяма страна - втора по величина след Русия в Източна Европа. Освен това, отбелязва Попеску-Замфир, Румъния като цяло е имала сложни връзки с Украйна, като измежду разногласията сред двете страни са статутът на румънското малцинство в Украйна, Северна Буковина, континенталният шелф и запасите от въглеводороди към Змийския остров, каналът Бистрое, отговорностите на комбината Кривой Рог.

Според нея идеалният вид за Румъния е една Украйна, която е оптимално обвързвана с Европа - с ЕС/НАТО, тъй че да бъде обвързана с разпоредбите и груповите решения на тези организации, да бъде отвън сферата на съветското въздействие и да зависи от Запада, само че не и да бъде прекомерно мощна.

В обществените изказвания към визитата на украинския външен министър в Букурещ Румъния се ангажира с продължение на поддръжката за украинските бежанци и подпомагане за украинския експорт, а от страна на Дмитро Кулеба получи покана да взе участие във възобновяване на Украйна. От началото на спора над 800 000 украинци са избягали към Румъния, а по думите на външния министър Богдан Ауреску досега Румъния е оказала филантропична помощ в общ размер на 63 милиона $ на украинските бежанци.

Същевременно в. " Национал " заяви за план за изключителна разпоредба, направен от министерството на националната защита на Румъния, в който са импортирани промени, които съгласно изданието ще разрешат подаяние на оръжия и военно съоръжение на Украйна. Съгласно настоящото сега законодателство дарения на други страни не са разрешени, а единствено продажба на оръжия при положение на остатък или остарели артикули, или извеждане от употреба и бракуване на използвани такива.

" На изключителната среща на върха на НАТО и съвещанието на Съвета на Европейския съюз на 24 март 2022 година членовете на НАТО и Европейски Съюз взеха решение да продължат нужните старания за гарантиране на сигурността и защитата на всички съдружници във всички области в границите на 360-градусов метод.

Поради това беше счетено за належащо да се дефинират подобаващи механизми за реализиране на трансфер на артикули от личните запаси на въоръжените сили за национална защита сред съюзнически или партньорски страни ", се споделя в плана за изключителна разпоредба, представен от " Национал ", който напомня, че Украйна е сътрудник на НАТО от 1997 година насам.

" С оглед на нуждата да се реагира неотложно на претенции от съюзнически или партньорски страни и неналичието на правна рамка, която да разрешава бързото даване на желаната помощ, е нужна незабавна законодателна интервенция, като се има поради, че всички тези въпроси засягат ползите на националната сигурност на Румъния (...) ", показва държавното управление в обяснителния меморандум към плана за изключителна разпоредба.

Запитан за този план няколко дни преди визитата на Дмитро Кулеба в Румъния, министър председателят Николае Чука съобщи, че законът е в развой на разбор и че сега, в който бъде приключен, ще бъде взето съответно решение.

Източник: Dnes.dir.bg
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР