Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че

...
Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че
Коментари Харесай

Чавушоглу: Балансът в отношенията на САЩ с Турция и Гърция започва да се влошава

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че Съединените щати са почнали да нарушават спазвания от тях баланс сред Турция и Гърция и че като съдружник Съединени американски щати би трябвало да извърнат внимание на този баланс, съобщи Анадолската организация за Българска телеграфна агенция.

На конференция след срещата си с вицепремиера и министър на външните работи на Босна и Херцеговина Бисера Туркович турският външен министър сподели, че второто съвещание по стратегическия механизъм Турция-САЩ на равнище министри ще се състои по време на срещата му с американския държавен секретар Антъни Блинкън във Вашингтон в сряда, 18 януари.

В напъните си да закупи нови изтребители F-16 и комплекти за рационализация, Анкара реализира " съглашение с администрацията на Съединени американски щати във всеки един смисъл. Очакваме то да бъде признато (в Конгреса) безпроблемно ", съобщи Чавушоглу.

Ако администрацията на Съединени американски щати стои твърдо, „ няма да има проблем “, сподели той и добави: „ Ние не желаеме да купуваме стока от никоя страна под изискване “.

Закупуването от Анкара на изтребители F-16 е „ значимо освен за Турция, само че и за НАТО “, добави турският външен министър.

Държавният департамент на Съединени американски щати изпрати на Конгреса решението по отношение на възможната продажба на Турция на изтребители F-16 за поетапен обзор, споделиха източници на Анадолската организация в петък.

Уведомлението за продажбата е предадено на ръководителите и членовете на съответните комисии в Камарата на представителите и в Сената, съгласно източници, поискали анонимност.

Очаква се Държавният департамент да заяви публично за уведомлението, като по този начин ще бъде отворен 15-дневен „ прозорец “, в който американските законодатели могат да заявят възражения.

Анкара изиска да купи Ф-16 и комплекти за рационализация през октомври 2021 година Сделката за 6 милиарда $ включва 40 самолета и комплекти за рационализация за 79 бойни самолета, с които турските Военновъздушни сили към този момент разполагат.

По мотив новините в медиите за даването на F-35 на Гърция Чавушоглу сподели: “Балансът в връзките сред Турция и Гърция стартира да се утежнява. Съединени американски щати водеха политика на баланс. В Кипър салдото сред турската и гръцката част стартира да се утежнява. Съюзник като Съединените щати би трябвало да обърне внимание на този баланс “.

Подчертавайки, че Турция не се интересува от това кой на коя страна продава оръжие, Чавушоглу сподели: “Това, което има значение за нас, е нашата мощ, какво вършим, какви стъпки подхващаме за нашите ползи, това е, което има значение за нас ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР