Министърът на външните работи на Сърбия и председател на Социалистическата

...
Министърът на външните работи на Сърбия и председател на Социалистическата
Коментари Харесай

Сърбия няма намерение да води война

Министърът на външните работи на Сърбия и ръководител на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич съобщи, че " Сърбия няма желание да води война, само че в случай че желае – и милион " Джавелини " няма да оказват помощ на Косово ", съобщи белградската организация Бета. Пред телевизия Пинк Дачич разяснява известието, че Съединени американски щати ще доставят на Косово противотанкови ракети " Джавелин " на стойност 75 милиона $, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сръбският външен министър добави, че е извънредно време Сърбия да реши дали Косово е нейният народен въпрос или не. Той разкритикува Сръбската православна черква (СПЦ) за отхвърли да одобри посещаване на папата в Сърбия, защото счита, че въздействието на Ватикана е извънредно значимо в света, като акцентира, че папската страна към този момент не е признала независимостта на Косово.

Сръбската православна черква би трябвало да реагира по отношение на вероятно посещаване на папата, " тъй като е значимо да запазим поддръжката на Ватикана ", сподели Дачич.

Коментирайки известието за доставката на противотанкови системи " Джавелин ", Дачич сподели, че този случай не може да се преглежда изолирано.

" Става въпрос за дълготрайно стратегическо партньорство за подкрепяне на независимостта на Косово. Трябва да се вземе поради всичко, което се случи от 1999 година насам. Същата Америка, само че и други, въоръжиха Армията за избавление на Косово. И в този момент вършат същото ", сподели Дачич. Той добави, че въоръжаването на Косово явно е " ориентирано към подсилване на независимостта на Косово посредством подсилване на неговите структури за сигурност ". Дачич уточни още, че това е в несъгласие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, само че Сърбия няма по какъв начин да се опълчи.

" Сърбия би трябвало да развива връзки и с тези страни, които признават независимостта на Косово и освен я признават, само че (...) и даже го въоръжават. Трябва, тъй като желаеме да запазим мира и стабилността ", сподели Дачич. Той разяснява и изявлението на английския външен министър Дейвид Камерън, че " Сърбия е съветско прокси ", като сподели, че единствената причина за сходно изказване е, че Сърбия не е наложила наказания на Русия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР