Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи

...
Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи
Коментари Харесай

Буяр Османи: Няма да бъда адвокат на комунистическия период в страната

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи съобщи, че няма да бъде юрист на комунистическия интервал в страната.

Така той отговори на въпрос за какво не е реагирал на изявлението на българския си сътрудник Николай Милков, че споделя „ не “ на възраждането на „ черните обичаи “, които се свързват исторически с Македония – на палежи, стрелби и принуждение над хора. Изказването на Милков беше по време на взаимното посещаване на двамата външни министри в неделя при пребития в Охрид секретар на сдружението „ Цар Борис Трети ” Християн Пендиков.

„ Ако сте очаквали от мен, че ще бъда юрист от комунистическия интервал, няма да го получите от мен. Няма да лаская този интервал по мои аргументи, няма да го подлагам на критика и като министър на външните работи, тъй като аз съставлявам жители, които са на друго мнение и ще оставя тази тематика на историците. Няма да разясня комунистическия интервал нито тук, нито в София, на никое място. Идвам тук от името на държавното управление (на Република Северна Македония), като се грижа за всеки наш жител, където и да е, от какъвто и да е етнос и с цел да покажа, че няма държавна политика на дискриминация, а в противен случай, ще създадем атмосфера на нулева приемливост за тирада на омразата и принуждение ", сподели Османи.

Министърът на външните работи на Северна Македония беше на посещаване дружно с министъра на вътрешните работи на Северна Македония и ръководителя на задачата на ОССЕ Килиан Вал в полицейския център " Гьорче Петров " като част от визитата си в полевите задачи на ОССЕ, която тази година ръководи.

Това, че не е реагирал на изявлението на Николай Милков, медиите в Северна Македония разясняват от няколко дни, съобщи Българска телеграфна агенция.

За коментар беше запитан и министър председателят на страната Димитър Ковачевски, който сподели, че Милков би трябвало да обясни за кой тъкмо интервал от историята на Република Северна Македония се отнася изявлението му.

Президентът Стево Пендаровски, който също бе помолен за коментар, отговори, че „ това изказване е доста грозно ", и че може да е правилно, единствено в случай че българският длъжностен министър приказва за интервала 1941-1944 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР