Министърът на външните работи на Кипър Никос Христодулидис подаде оставка

...
Министърът на външните работи на Кипър Никос Христодулидис подаде оставка
Коментари Харесай

Външният министър на Кипър подаде оставка

Министърът на външните работи на Кипър Никос Христодулидис подаде оставка от поста си. Новината заяви в неделя персонално той на изключителна конференция. Напускането му е обвързвано с идните следващата година избори за президент на страната.

Оставката му от поста на външен министър е призната от президента Никос Анастасиадис в петък и влиза в действие във вторник, заяви през днешния ден Христодулидис, представен от БНР.

48-годишният доскорошен външен министър съобщи, че би се интересувал от издигане на кандидатурата си на президентските избори през 2023 година, изключително, в случай че тя може да докара до по-широко съдействие в обществото. Той обаче счита, че към момента е рано за полемика по този въпрос. Христодулидис акцентира през днешния ден, че ще направи публично известие, когато вземе дефинитивно решение, като в това време остава деен в политиката.

Оставката на основна фигура в кипърското държавно управление идва вследствие на вътрешнопартийни несъгласия по отношение на идните президентски избори, измежду редица събития и месеци напрежение в ръководещата партия ДИСИ (Демократичен сбор).

Утре е последният период, в който претендиращите за номинация на партията за президент на страната би трябвало да внесат своите кандидатури, като решението ще бъде взето през март. Спорният въпрос бе Христодулидис като партиен или като самостоятелен претендент ще се състезава.

Никос Христодулидис е член на двата кабинета на Никос Анастасиадис от 9 години, като е бил също по този начин шеф на неговата дипломатическа работа и държавен представител.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР