Министърът на външните работи на Иракски Кюрдистан Фалах Мустафа заяви,

...
Министърът на външните работи на Иракски Кюрдистан Фалах Мустафа заяви,
Коментари Харесай

Фалах Мустафа: Конфедерация за Ирак и Кюрдистан може да спаси всички

Министърът на външните работи на Иракски Кюрдистан Фалах Мустафа съобщи, че политическата система, съществуваща в Ирак след рухването на режима на Садам Хюсеин, „ като цяло претърпя провал “ и единствено „ добре структурирана конфедеративна система за Ирак и Кюрдистан “ може да избави страната.

„ Връщайки се към 1991 година, а по-късно и към годините на кръвопролития в кюрдските елементи на Ирак, [виждаме], че единствено с помощта на напъните на интернационалната общественост хората на Кюрдистан сътвориха държавно управление и своя лична система, откакто въстанаха против някогашния деспот “, написа Мустафа в публикация за вестник " The Hill ". " След всички различия, това постави началото на нова епоха за зараждащото се Регионално държавно управление на Кюрдистан (РПК) в очите на интернационалната общественост “.

Кюрдският министър напомня, че въпреки РПК първоначално да се е сблъскало с компликации, то въпреки всичко е съумяло да реализира триумфи в развиването на демокрацията, пазарната стопанска система, както и в основаването на връзки с интернационалната общественост.

" Народът на Кюрдистан се придържа към своята просвета и самородност, включващи полезностите на плурализма, демокрацията и мирното битие. Отказът от тези правила ще докара единствено до нежелани резултати. Ако се чака, че ще останем част от Ирак, би трябвало да се промени статуквото. Тази несигурност във връзка с това, че Кюрдистан не може да бъде самостоятелен, и все пак не получава законните си права, на които имаме право като иракски жители, е неустойчива “.

Мустафа също по този начин подлага на критика компликациите, с които се сблъскват сега жителите на Кюрдистан, поради дейностите на централното иракско държавно управление. Той декларира, че Багдад носи отговорността за актуалната външна политика и икономическата рецесия, както и за рецесията в сигурността в страната.

„ Кюрдите, шиитите и сунитите в Ирак имат потребност от структурно преустрояване в връзките, които ги свързват и задържат дружно. Днешното положение на взаимоотношенията единствено ускорява напреженията сред тези групи. Начинът на действие под формата на конфедерация е най-удобният излаз за другите групи, посредством който ще се решат настоящите проблеми на сегашния миг “, счита шефът на външното ведомство на Кюрдистан.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР