Министърът на външните работи на Хърватия Гордан Радман, след срещата

...
Министърът на външните работи на Хърватия Гордан Радман, след срещата
Коментари Харесай

Хърватия: Усилията на Сърбия да дестабилизира Косово са неприемливи

Министърът на външните работи на Хърватия Гордан Радман, след срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО, прикани Косово и Сърбия да се върнат към разговора с посредничеството на Европейския съюз, като единствената платформа, на която те могат да възстановяват връзките си.

Освен това хърватският основен посланик изиска от Сърбия да спре всеки опит за дестабилизиране на Косово.

„ Тези старания са неприемливи “, сподели Радман.

От друга страна министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок в малко изказване за медиите след срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО разгласи, че Германия ще изпрати към 150 спомагателни бойци в Косово през идващите седмици.

Тя акцентира, че уговорките на НАТО и Европейския съюз в Западните Балкани вървят ръка за ръка. „ Мисията EUFOR подсигурява сигурността в Босна и Херцеговина, а KFOR в Косово. Германия ще даде до 150 спомагателни бойци в КФОР. “ - съобщи Бербок.

В навечерието на срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО първият посланик на Европейския съюз Жозеп Борел изиска от Косово и Сърбия да проявят повече воля за осъществяване на споразуменията, произлизащи от разговора, с цел да продължат пътя си към участие в общността. Дипломатът акцентира смисъла на съдействието сред Европейски Съюз и НАТО в Косово, а точно задачата EULEX и KFOR.

„ Европейски Съюз и НАТО се сблъскаха с сложни моменти няколко пъти и ние ще продължим да поддържаме сигурността в тази част на Косово и на границата със Сърбия, EULEX играе значима роля в това и едно нещо, което го прави от години и ще продължим да го вършим. " - уточни той./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР