Министърът на външните работи извика на среща в Министерството на

...
Министърът на външните работи извика на среща в Министерството на
Коментари Харесай

Министърът на външните работи извика на среща посланика на РСМ Агнеза Поповска заради случая с Андрей Ковачев и Милен Врабевски

Министърът на външните работи извика на среща в Министерството на външните работи (МВнР) посланика на Република Северна Македония в България Агнеза Поповска, оповестиха от ведомството на уеб страницата си в интернет.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 987
По време на диалога министърът изрази мощна угриженост и остро противоречие с дейностите на представителите на граничните управляващи на Република Северна Македония на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Ново село ", които на 6 май т.г. не позволиха влизане на територията на страната на, български народен представител, член на Европейския парламент, собственик на дипломатически паспорт, на Милен Врабевски, ръководител на фондация „ Българска памет “, както и на други трима български жители, с което е било възпрепятствано тяхно присъединяване в отдаване на респект към починалите български военнослужещи във военното гробище в Ново село, се показва в известието.

Министър Кондов съобщи, че преглежда сходна мярка като голословна и несъвместима с европейските правила и правила, които Република Северна Македония се е заела да съблюдава.

От българска страна беше посочено, че е недопустимо правенето на забранителни описи за жители на страна членка на Европейски Съюз и Министерство на външните работи чака да бъде осведомено с критериите, според които български жители и европейски парламентаристи са включвани в сходни описи.

Министър Кондов акцентира, че сходни дейности на публични институции в Република Северна Македония, които се случват не за първи път, имат отрицателен отзив измежду българската общност и нанасят безспорна щета на построяването на добросъседски връзки сред двете страни.

Още на 6 май Министерство на външните работи на Република България разгласява на уеб страницата си позиция, в която изрази мощно отчаяние от решението на управляващите в Република Северна Македония да подхващат тези дейности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР