Министърът на външните работи Екатерина Захариева удължава повсеместно мандатите на

...
Министърът на външните работи Екатерина Захариева удължава повсеместно мандатите на
Коментари Харесай

НЕПРОСВЕТЕНАТА ВЕЧНА МИНИСТЪРКА НА БОРИСОВ СЕ ОКАЗА ИНТРИГАНТКА No1: Захариева сее раздори и плете интриги! Дипломатите - вбесени, президентът Радев - пренебрегнат!

Министърът на външните работи Екатерина Захариева удължава навсякъде мандатите на сегашните посланици с по 1 година, с цел да избегне нуждата от координиране на новите оферти с президента, научи „ Гласове “. Решението провокира мощно напрежение в редиците на дипломатите от външно министерство, защото мнозина от тях чакат да заминат на задгранична работа.

За да избегне вероятни исблъсъци с президентството, държавното управление на Борисов възприема тактиката за удължение на мандатите с риск това да демотивира работещите в Министерство на външните работи.

От назначението й на поста до момента Екатерина Захариева не е внесла за координиране с президента нито едно предложение за назначение на нов дипломат, каквато е законовата процедура.

В момента с изтичащи мандати са ръководителите на 21 наши посолства. 11 от тях са изпълнили 4-годишния си мандат, а останалите са на постовете си към този момент 5-та година. По закон мандатът на дипломат е 4 години и може да бъде удължен при нужда с още 1 година.

С продължени мандати все още са посланиците ни в Берлин, Исламабад, Скопие, Сеул, Прага, Париж.

От ръководителите на задачи, подлежащи на ротация през 2017 година, досега се е завърнал единствено посланикът ни в Берн – Меглена Плугчиева. В неофициални диалози министър председателят Борисов към този момент разгласи, че ще назначи Плугчиева за предстоящ представител на България в Москва, без да е съгласувал кандидатурата й по открития ред.

Негласната традиция изисква един посланик да работи най-малко две години в София, преди да замине на идващ пост в чужбина.

ГЕРБ обаче погазва тази традиция в полза на своите любимци.

Така да вземем за пример генералният консул в Шанхай Димитър Абаджиев, прочут с политическите си заслуги към ГЕРБ, бе назначен непосредствено за дипломат в Словения, без да се връща в София.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР