Mинистърът на туризма Николина Ангелкова и нейният колега Румен Порожанов

...
Mинистърът на туризма Николина Ангелкова и нейният колега Румен Порожанов
Коментари Харесай

Смайваме туристите с 12 винено-кулинарни дестинации

Mинистърът на туризма Николина Ангелкова и нейният сътрудник Румен Порожанов показаха публично своите оферти за 12 винено-кулинарни дестинации у нас . Те са част от плана " Сподели България ", който създават двете министерства.
Ангелкова посочи, че броят на дестинациите е съзнателно подобен, с цел да подхожда на месеците в годината. Те включват както обичайните винени питиета и присъщата кухня за района, по този начин и близо 50 общини и към 100 туристически обекта .
12-те препоръчани винено-кулинарни дестинации, не са дефинитивни, а са предмет на разискване . Предстои полемика във връзка дестинациите с сектора. Подготвят се 6 кръгли маси в страната, на които предложенията да бъдат показани детайлно пред локалния бизнес, организациите и общините.
Предвижда се окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат оповестени в средата на 2018 . След това те ще бъдат цифровизирани и качени на уеб страницата на ведомството. Има концепция в бъдеще да бъдат включени и в платформата „ Аз обичам България “ (I love Bulgaria), която беше основана предходната година и популяризира 100 национални туристически обекта.
Давайки опция на общините да разпространяват новите винено-кулинарни дестинации, чакаме повече туристи да се насочат и към вътрешността на страната. Това ще способства за одобряване на България като дестинация за четири сезона и ще окаже позитивно въздействие върху развиването на редица общини освен за туризма им, само че и за стопанската система на страната, съобщи министър Ангелкова.
Румен Порожанов пък бе безапелационен, че винено-кулинарните дестинации ще са доста значими и за българските производители. Той заяви още, че България има регистрирани на европейско равнище 54 виновност със предпазени наименования, което е 8-о място в Европейски Съюз по артикули със предпазени наименования, това приказва за конкурентоспособност и достъп до нови пазари.
Ето и кои са дестинациите:
1. Долината на Струма - включва Кюстендил, Благоевград, Сандански и Мелник
2. Долината на Места - включва Разлог, Банско, Гоце Делчев и Хаджидимово
3. Западна Тракия - включва регионите на Пловдив, Пазарджик и Асеновград
4. Розовата котловина - включва Панагюрище, Копривщица, Старосел, Казанлък и Хисаря
5. Източна Тракия - включва Стара Загора, Сливен, Ямбол, Карнобат
6. Сакар - включва Харманли, Любимец, Свиленград и Тополовград
7. Златия - включва Враца, Монтана и Видин
8. Мизия - включва Плевен, Оряхово, Свищов и Русе
9. Добруджа и Северно Черноморие - включва Силистра, Добрич, Варна и Балчик
10. Южно Черноморие - включва Бургас, Несебър, Поморие, Созопол и Царево
11. Стари столици - включва Велико Търново, Плиска, Преслав, Горна Оряховица, Търговище и Шумен
12. Източни Родопи - включва Хасково, Кърджали и Ивайловград
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР