Министърът на туризма д-р Илин Димитров участва в Международен бизнес

...
Министърът на туризма д-р Илин Димитров участва в Международен бизнес
Коментари Харесай

„България – инвестиционна дестинация“ – в Истанбул

Министърът на туризма доктор Илин Димитров взе участие в Международен бизнес и капиталов конгрес „ България: капиталова дестинация “ в Истанбул.

Във форума, който е проведен от Българската асоциация за вложения (БАИ) към МИР, вземат участие министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев и министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, а от турска страна – заместник-министърът на промишлеността и технологиите доктор Четин Али Дьонмез.

Конференцията включва два тематични панела, отдадени на перспективни сфери на съдействието сред двете страни – автомобилостроене и СПА и медицински туризъм. В своето изявление по време на откриването министър Димитров акцентира, че България и Турция развиват извънредно ползотворни връзки в туризма, един от най-значимите браншове на стопанската система ни.

Министърът анонсира идната 4-а сесия на смесения българо-турски Комитет по туризъм сред двете отраслови министерства в границите на ревюто ЕМИТТ /8-11 февруари/ в Истанбул.

„ Това е отлична опция да надградим над постигнатото досега. Турция непроменяемо е в челната тройка на туристопотока на страната ни в последните години. Тази статистика ясно демонстрира, че пазарът има доста сериозна динамичност, само че е значимо да се регистрира, че към момента съществува сериозен капацитет за развиване “, съобщи министър Димитров.

Министър Димитров разгласи, че през месец февруари се чака да се открие и българско туристическо посланичество в Истанбул. Това е блестящо доказателство за целенасочената ни политика на този пазар, съобщи министърът. С Турция можем да си сътрудничим в извънредно разнороден брой сфери на туризма и е значимо да подпомогнем още по-активните контакти сред бизнеса, уточни още министър Димитров.

В тази връзка, едно от решенията да притеглим повече туристи в страната ни е развиването на транспортната съгласуваност – и точно Истанбул се явява най-хубавата логистична точка за страната ни в този аспект. „ Затова ще употребявам опцията да благодаря сърдечно на дипломат Ангел Чолаков, който е огромен другар на българския туризъм, за неговата персонална отдаденост и старания, които поставя за популяризирането на България като туристическа дестинация на турския пазар “, добави министърът и даде като образец за ползотворните дейности на нашия дипломатически екип идното разкриване на директна самолетна връзка сред Истанбул и Пловдив.

„ Друга прелестна вест е построяването на нов офис на Българска телеграфна агенция в Анкара, който сигурно ще способства за това да работим в по-ползотворна осведомителна среда. Същевременно, той ще има значима роля и за установяването на нови културни връзки сред нашите два другарски народа “,  уточни в своето изложение министър Димитров.

Конференцията се провежда от Българската организация за вложения, със съдействието на нашите дипломатически задачи в страната. Форумът се отличава с извънредно огромен интерес от страна на бизнеса. В него вземат участие голям брой кметове на български общини, вложители, представители на медии и просветителните институции и други Участниците, повече от 200 на брой от секторите автомобилостроене, машиностроене, опазване на здравето и туризъм, бяха приветствани от посланика ни в Анкара, Н. Пр. Ангел Чолаков.

В рамките на събитието българският министър имаше опция да организира и неофициален диалог с Четин Али Дьонмез, заместник-министър на промишлеността и технологиите на Република Турция, в който двамата дискутираха интеграцията сред туризма и останалите икономически браншове и вероятностите пред двустранните ни връзки в този подтекст.

Министър Димитров организира диалози и с представители на туристическия бизнес на Турция, с които разиска опциите за оказване на държавна поддръжка за установяването и разширението на активността им в България.

Българският експорт за Турция се усилва с над 32%, през 2022 година и стокообменът пораства. Директните турски вложения в България надвишават 1 милиарда евро, като съвсем половината от тях са получили някаква форма на държавна поддръжка през БАИ. Това разгласи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, който откри бизнес форума. По думите му над 2200 турски компании са избрали България като желано място за правене на бизнес, те са и едни от най-големите работодатели у нас.

Припомняме, че преди месец бе подписано историческо съглашение след срещата на най-високо равнище сред двамата президенти Румен Радев и Реджеп  Ердоган.

По време на форума заместник-министърът на промишлеността и технологиите на Република Турция доктор Четин Али Дьонмез уточни, че двете страни имат доста положителни съседски и партньорски връзки в НАТО. По думите му, България и Турция са образец за положително съдействие и в стопански, и в политически проект. Той акцентира, че се откриват нова самолетна линия и нови гранични пунктове, което ще улесни свързаността сред съседските страни.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР