Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков заяви в

...
Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков заяви в
Коментари Харесай

Социалният министър: Арестите на Бойко Борисов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова не са кризисен пиар

Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков съобщи в Русе, че арестите на Бойко Борисов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова не са спешен пиар. Без да прецизира чия е виновността, той счита, че това е дълго чакан миг от българския народ за правдивост и отмъщение.

Министърът Георги Гьоков посети мобилния пункт за подкрепяне на влизащите в България украински бежанци на Дунав мост в Русе. Той беседва със чиновниците на Агенцията по заетостта, които на място им дават информация за опциите за работа в страната. В Русе в Бюрото по труда към този момент е регистриран първият емигрант, на който ще бъде обезпечено работно място.

Служителите от Бюрото по труда в Русе са съветвали 51 украински бежанци, само че единствено един от тях е поискал да остане в Русе и да работи. Той е посочил тапия за електроинженер и ще бъде ориентиран към подобаващ шеф. Останалите още не били наясно какъв статут ще изискат. А това, по думите на министър Георги Гьоков е най-важното сега.

Най-важното за нас е да изберат какъв статут желаят да имат в България, дали като туристи, които биха се върнали назад след края на военните дейности, дали биха поискали филантропичен статут, в това число и краткотрайна протекция и оттова да предложим на всеки, съгласно това какво чака съответни ограничения за тях, сподели Георги Гьоков – министър на труда и обществената политика.



Информацията за работните места, която дават чиновниците на Агенцията по заетостта, е за цялата страна. Те имат ангажимент и да изготвят профил на всеки влизащ в България украински емигрант, с цел да му се обезпечи съответна работа.

Пък българските работодатели се оказа, че чакат свежа работна ръка и в този момент започнахме да приказва 100-150-200 хиляди работни места, несъмнено не са толкоз доста, само че има задоволително работа за доста хора. Традиционно в ай-ти бранша, във всички инженерни дисциплини, контактуваме непрекъснато с химици, строители, в шивашката промишленост, където обичайно липсва работна ръка, добави Георги Гьоков, министър на труда и обществената политика.



Министър Гьоков разяснява още, че е допустимо в границите на тази година да се усили още един път минималната работна заплата, която от 1 април става 710лв. Работна група изготвя нов механизъм за установяване на нейния размер.

Ако се постанова при актуализацията на бюджета ще бъде препоръчана несъмнено нова минимална заплата. 14.50 В момента Европа приема инструкция за съответните минимални работни заплати и мисля, че ние ще се съобразим с тази инструкция, само че тя общо взето ще ни насочва към някакъв % от междинната работна заплата или медианата работна заплата и ние долу-горе ще се движим в тази посока - към 50 % от междинната работна заплата, добави Гьоков.

По мотив предлагането за въвеждането на форсмажорни условия поради войната в Украйна, министър Гьоков сподели, че то се разисква с работодатели и синдикати, само че решението ще е в интерес на българския бизнес.

Репортер: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР