Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков подписа заповед

...
Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков подписа заповед
Коментари Харесай

Министър Гьоков разпростря колективния трудов договор за пивоварите сред всички предприятия в бранша


Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков подписа заповед за разпростиране на Браншовия групов трудов контракт за работещите в пивоварния отрасъл измежду всички предприятия в бранша. Заповедта е издадена по искане на Съюза на пивоварите, Синдиката на производителите на бира, храни и питиета към КНСБ и Федерация " Хранителна и питейна индустрия “ към КТ " Подкрепа “.

Колективният трудов контракт ще важи до 25 март 2024 година Договорените в него условия ще важат за всички предприятия в икономическите действия „ Производство на питие “ и „ Производство на малц “.

Основната цел на разпростирането е повишение на покритието на груповото договаряне, а с това и обезпечаване на по-благоприятни условия на труд за повече служащи и чиновници, както и гарантиране на по-справедлива конкурентна среда сред работодателите.

В разпрострения браншови групов трудов контракт са контрактувани по-добри условия за работещите в пивоварния отрасъл. Клаузите му подсигуряват по-добри благоприятни условия за устойчива трудова претовареност и кариерно развиване, образование и професионална подготовка. Договорът урежда и метода на взаимоотношение сред страните за възстановяване на продуктивността на труда.

В него са контрактувани по-високи размери на платения годишен отпуск и нараснало възнаграждение на изключителния труд, както и условия за основаването на по-здравословни и безвредни условия на труд. Договорът регламентира, че минималната заплата за работещите в огромните предприятия в сектора с непрекъснат трудов контракт ще е 890 лева За работещите в дребни, междинни и микропредприятия най-ниското заплащане ще е равно на минималното за страната – 710 лева

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР