Министърът на труда Адонис Георгиадис говори за проекта, който ще

...
Министърът на труда Адонис Георгиадис говори за проекта, който ще
Коментари Харесай

Гърция ще издава пенсии чрез Skype

Министърът на труда Адонис Георгиадис приказва за плана, който ще бъде показан на интернационалното ревю в Солун и планува издаване на пенсия по Skype за улеснение на процеса.

Относно издаването на пенсиите министърът уточни, че задачата е те да се издават до един месец от подаването на молбата, като всеки предстоящ пенсионер ще има опция да комуникира по скайп с контрольор от Национален осигурителен институт за всевъзможни уточнения по издаването на пенсията. Новата услуга, както той сподели, към този момент е в тестов режим.

„ Всеки пенсионер, който е подал заявление за пенсия, ще получи имейл със Skype акаунт и ще приказва със чиновник, който е претрупан да издаде пенсията му. Целта на Министерството на труда е всички пенсии да бъдат изплатени през месеца. По думите на министъра на труда все още има към 30 000 висящи пенсии, като в края на годината се чака броят им да падне до 25 000 и да продължи да понижава и в бъдеще.

Подчертава се, че електронните услуги за пенсионери оферират незабавна обработка на поръчките им, експедитивност и 24-часова информация по въпроси, които ги вълнуват като претенденти или дейни пенсионери.

Освен това те ще заменят бюрократичните процедури, които основават неудобства и забавяния при осъществяването на административната услуга.

В същото време Георгиадис направи обзор и на някои от основните разпореждания на новото трудово законодателство, което беше показано за разискване.

По-конкретно във връзка с опцията чиновниците да работят по едно и също време при двама работодатели, министърът на труда изясни, че по предписание в осигурителния стаж ще се зачитат вноски и от двете места на работа. В същото време той изясни „ човек няма да получи пенсия по-бързо, само че все пак ще получи по-висока пенсия, защото ще се усили коефициентът на заменяне на пенсията. “

Що се отнася до цифровата трудова брошура, Георгиадис сподели, че след една година тя ще бъде въведена на целия пазар на труда и от този миг нататък на служителя ще се заплаща всяка минута ексклузивен труд.

Между другото министърът на труда акцентира, че в проектозакона е заложена наредба, съгласно която стачкуващите нямат право да пречат на искащите да работят. „ Правото на стачка се зачита. Но се зачита и правото на труд “ акцентира Георгиадис.

Синдикатите към този момент излязоха с остри рецензии към тази алинея от законопроекта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР