Министърът на транспорта Николай Събев участва в церемония за кръщаване

...
Министърът на транспорта Николай Събев участва в церемония за кръщаване
Коментари Харесай

Събев: С Румъния ще търсим европари, за да създадем нормални условия за корабоплаване по Дунав

Министърът на превоза Николай Събев взе участие в гала за кръщаване на новопостроения маневрен транспортен съд „ Искър “, благосъстоятелност на Изпълнителна организация „ Проучване и поддържане на река Дунав “, оповестиха от пресцентъра на транспортното министерство.

По време на събитието той съобщи, че страната ни ще търси, взаимно с Румъния, европейско финансиране, с което в идващите няколко години да се основат естествени условия за мореплаване по Дунав повече дни в годината и с по-голяма товароподемност на корабите.

Ускоряваме стъпките към действително осъществяване на ограниченията, набелязани по плана Fast Danube, добави Събев и разяснява, че следва да се сътвори българо-румънска конструкция, която да кандидатства с общ план за европейско финансиране от Механизма за обвързвана Европа.

Министърът изясни, че е време България да стартира дейно да извършва своите задължения по поддържане на корабоплавателния път, което от своя страна доста ще увеличи икономическата успеваемост на флотите, работещи на река Дунав.

Корабът „ Искър “ е последният съставен елемент от драгажната техника на Агенцията, с която тя към този момент ще може независимо да извършва дейностите по удълбочаване на реката. Очаква се, след осъществяване на нужните образования на екипажа за технологията на осъществяване, първите действителни драгажни действия да стартират още през лятото, показват от Министерството на превоза.

Срещата сред министрите на превоза на България и Румъния ще бъде в Гюргево на 29 май.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР