Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев се

...
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев се
Коментари Харесай

Турският собственик мотал, за да потъне Vera Su и да вземе застраховката

Министърът на превоза , осведомителните технологии и известията Христо Алексиев се срещна с представители на салвидж компанията, застрахователя на кораба и застрахователя на товара , оповестява министерството.

От думите му стана ясно, че " корабособственикът съзнателно не подхваща никакви съответни дейности по спасяването на кораба и неговия товар и го води към затопяване, с концепцията да получи сумите от застраховката ".

По време на срещата с представителите на салвидж компанията е обяснено, че те имат подготвеност и дават гаранции за бързото разрешаване на обстановката, само че досега не са получили възлагане на интервенция от страна на турския корабособственик.

Компаниите " Смит салдидж " и " Мултрашип ", измежду най-хубавите оператори в света по спасяването на кораби, разясняват, че съвкупността от фактори - неналичието на съответни дейности от страна на турския корабособственик по възлагане на поръчка към салвидж компания и неприятните атмосферни условия, могат да доведат до отлагането на акцията по спасяването на кораба.

Алексиев ги осведоми, че все още българската страна към този момент е подхванала ограничения за основаване на организация за евакуация на екипажа , което се случи преди няколко дни, ограничения по източването на горивото и горивно-смазочните материали, с което ограничи на 95 % риска от разлив в Черно море и сега подхваща дейности по процедурата за разтоварване на карбамида по безвреден за околната среда метод.

Алексиев организира срещи и с всички представители на застрахователните компании , ангажирани с случая Vera SU. Той упорства за цялостна съгласуваност сред другите заинтригувани страни и своевременна информация за формалната позиция и проекти по спасяването на кораба от страна на корабособственика. Той пита и за цялостното възобновяване на разноските, направени от българската страна досега и бъдещите такива.

Застрахователите на товара споделиха терзание от разнопосочните сигнали на корабособственика, който изпраща разнообразни известия към другите страни. Според министър Алексиев това може да се интерпретира, като изкуствено закъснение на процеса по избавяне на кораба, за осъществяване на доходи от застраховка .

" Няма да търпя по никакъв метод такова държание по отношение на българската страна. Всички заинтригувани страни работим в цялостна съгласуваност, с цел да се отбрани интереса на страната ни, да се минимизира отрицателното въздействие върху околната среда и да не се допусне опит за застрахователна операция. Държавата ще претендира всички направени разноски по интервенцията и възможни вреди. "

Утре представители на Изпълнителна организация " Морска администрация ", на салвидж компанията и на застрахователите ще създадат оглед на настоящото положение на кораба и ще показват писмени оферти за по-нататъшните стъпки по избавителната акция. След огледа, предпочитано ще стартира транспортиране на останалите рискови материали - остатъчното гориво, батерии (ГСМ) и други
 Лошото време отсрочва разтоварването на Vera Su
Лошото време отсрочва разтоварването на Vera Su

Българският екипаж е в подготвеност да стартира работа

Припомняме, по свое предпочитание. Моряците са карантинирани в хотел в Каварна. Сс непрекъсната мярка задържане под стража. Законът планува наказване от 5 до 15 години " отнемане от независимост ".

Развитието:

На 20 септември.

До 24 септември нямаше никакво деяние от страна на институциите.

На 24 септември Басейнова дирекция взе проби от морските води, резултатите от които бяха оповестени в понеделник с формулировката.

Също в петък, 24 септември, шефът на ИА " Морска администрация " разгласи, че и застрахователите и чакат нова реакция.

През уикенда, 25 и 26 септември, а заплахите от задаващото се неприятно време и бурно море слагат в риск цялата екосистема и всяко едно закъснение може да е съдбовно.

Неделя, 26 септември, по избавяне на кораба.

В понеделник, 27 септември,, като към мястото бяха отправени кран и баржа., а машината за пакетиране на товара се скапе.

28 септември -, откакто бяха публикувани фрагменти, които демонстрират по какъв начин азотните торове се разпиляват в морето при претоварването им. По-късно денем от Министерство на околната среда и водите оповестиха, че не са разрешавали такива начини за претоварване.

На място. Шефът на " Морска администрация " призна, че.

Ден по-късно, на 29 септември, Христо Алексиев с претекст " сериозна некомпетентност " по освобождението на кораба Vera Su. Той посочи, че приоритет е спасяването на екипажа.

Извършено бе, което да го защищити от превръщане поради неприятното време.

На 2 октомври транспортният министър разгласи, че, откакто хамбарът е почнал да се цялостни с вода. Беше подхванато още едно подсилване.

По-рано денем от краткотрайния щаб оповестиха, че и чакат. Според ) не е намерено замърсяване към заседналия турски транспортен съд Vera SU, а Министерство на околната среда и водите стартира всекидневен мониторинг от 7 точки към кораба.

Министър Христо Алексиев е разговарял с представител на притежателя на кораба и заместник-ръководителя на задачата на Република Турция, господин Ерман Топчу. препоръчаната избавителна компания да работи единствено в случай че има написан детайлно и съответно проект.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР