Министърът на търговията на САЩ казва, че компаниите виждат Китай като „неподходящ за инвестиране“

...
Министърът на търговията на САЩ казва, че американските компании са
Коментари Харесай

Министърът на търговията на САЩ казва, че американските компании са се оплакали, че Китай е станал „неподходящ за инвестиране“, посочвайки глоби, нападения и други мерки, които са направили рисковано правете бизнес там.

Коментарите на Джина Раймондо дойдоха във вторник, когато нейната делегация от американски служители се отправи от Пекин към Шанхай при последното посещение на висш представител на правителството на САЩ в Китай през последните месеци.

„Все по-често чувам от американския бизнес, че в Китай не може да се инвестира, защото е станал твърде рискован“, каза тя.

От своя страна китайският премиер Ли Цян предупреди по време на среща с американски официални лица във вторник срещу „политизираните“ търговски ограничения на САЩ спрямо Китай, които Вашингтон настоява, че са необходими за националната му сигурност. Пекин заяви, че мерките имат за цел да забавят икономическия му възход.

Изявленията на Ли и Раймондо подчертаха продължаващите предизвикателства, пред които са изправени САЩ и Китай при управлението на сложните си взаимоотношения, въпреки че наскоро се опитаха да намалят напрежението и да управляват конкуренцията.

Връзките между Пекин и Вашингтон се влошиха по редица въпроси, от търговията и статута на Тайван до екстензивните претенции на Китай в Южнокитайско море и продължаващия натиск на САЩ срещу нарастващото китайско влияние в Индо-Тихия океан.

Раймондо е четвъртият високопоставен служител от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, който посещава Китай тази година, след държавния секретар Антъни Блинкен, специалния пратеник по изменението на климата Джон Кери и министъра на финансите Джанет Йелън.


„Взаимно доверие“

Във вторник Раймондо каза, че американските фирми са изправени пред нови предизвикателства, включително „прекомерни глоби без никакво обяснение, ревизии на закона за контрашпионажа, които са неясни и предизвикват шокови вълни в американската общност, [и] нападения върху бизнеса”.< /p>

Това представи „изцяло ново ниво на предизвикателство и ние трябва да го разгледаме“, каза тя.

Тя добави, че не е била дадена никаква обосновка за действията на Китай срещу производителя на чипове Micron Technology, чиито продукти бяха ограничени от Пекин по-рано тази година. „Имаше ограничен надлежен процес и затова го повдигнах.“

Министерството на търговията на САЩ каза, че Раймондо е изразил опасенията по време на срещи с китайски официални лица, докато е бил в Пекин. „Всичко това създава несигурност и непредсказуемост“, каза тя.

Междувременно, по време на по-ранна среща с Раймондо, Ли призова Вашингтон да промени курса по поредица от правила, представени от администрацията на Байдън, които ще ограничат някои американски инвестиции в чувствителни високотехнологични области в Китай.

„Политизирането на икономически и търговски въпроси и прекомерното разтягане на концепцията за сигурност ще … сериозно ще засегне двустранните отношения и взаимното доверие“, каза Ли на Раймондо, според официалната китайска информационна агенция Синхуа.

Те „също така подкопават интересите на предприятията и хората от двете страни и ще имат катастрофално въздействие върху световната икономика“, каза той.


Търговски отношения на стойност 700 милиарда долара

Докато връзките между САЩ и Китай бяха подложени на изпитание през последните месеци, двете страни заявиха, че искат да управляват конкуренцията и да избегнат подхлъзване към „нова Студена война“.

И двете страни наскоро изразиха желание да засилят комуникацията – особено по икономически и отбранителни въпроси – на фона на опасения, че непреднамерен инцидент може да доведе до по-голяма ескалация.

По време на срещата си с Ли във вторник Раймондо „препотвърди ангажимента си за отворени канали за комуникация“, според съобщение от Министерството на търговията на САЩ.

„Ние се стремим да поддържаме нашите търговски отношения с Китай на стойност 700 милиарда долара и се надяваме, че тези отношения могат да осигурят стабилност за цялостните отношения“, каза тя пред репортери по време на срещата с Ли.

Раймондо се срещна и с вицепремиера на Китай Хе Лифенг и министъра на търговията Ван Уентао.

По време на срещата с Уанг представители на САЩ казаха, че двамата са се съгласили да създадат „обмен на информация за контрол върху износа“, който те описаха като платформа за „намаляване на неразбирането на политиките за национална сигурност на САЩ“.

Все пак министерството на търговията на Пекин каза, че Уанг, подобно на Ли, също е предупредил срещу ограничаване на търговията на САЩ с някои технологии, казвайки на Раймондо, че те „противоречат на пазарните правила и принципа на честната конкуренция и само ще навредят на сигурността и стабилността на глобални индустриални вериги и вериги за доставки”.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР