Министърът на регионалното развитие Иван Шишков заяви, че има пари

...
Министърът на регионалното развитие Иван Шишков заяви, че има пари
Коментари Харесай

Шишков: Необходимо е време; ГЕРБ: Шишков не манипулирай

Министърът на районното развиване Иван Шишков съобщи, че има пари за възобновяване на засегнатите от наводнения обитаеми места в Карловско, само че процедурите за строителство би трябвало да се облекчат от Народното събрание, а не от служебния кабинет. От ГЕРБ укориха районния министър, че подвежда жителите на карловското село Каравелово с сходни изказвания, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В карловските села Каравелово и Богдан, които бяха наводнени през есента на предходната година, стартира работа на тежката техника, с цел да се разчисти тинята от деретата на реките. Беше оповестено отчасти бедствено състояние поради застрашителното покачаване на равнището на река Стряма. Причината са изобилните дъждове и снеговалежи, което води до свличането на доста наноси от Средна гора.

За да се срещнат на място със обстановката дойдоха трима министри: на районното развиване Иван Шишков, на земеделието Явор Гечев и на околната среда и водите Росица Карамфилова.

След инспекцията министърът на районното развиване и благоустройството съобщи, че страната е отпуснала пари за ремонт на пътища, мостове и други уреди като сега общината изготвя плановете, което лишава време.

Държавата е отделила 8 млв. лева за ремонт на пътища и 12 млн. лева за възобновяване на инфраструктурата, от които 9 млн. лева за нови мостове и уреди и 3 млн. лева за разчистване. " Всички вреди са на общинска територия, страната е осигурила пари. За да построи кмета инфраструктурата, трябват планове. Кметът чака края на февруари едната група планове да са подготвени, март - другата. Така че, за жалост, не може да стане с магическа пръчка. Очакваме кметът да се оправи и да може с тези пари да влага в инфраструктурата. Ако плановете бъдат приключени в границите на февруари-март, е добър сезон за строителство, тъй че се надяваме оттук насетне всичко да е по този начин, както е планувано. Мисля че е по-добре да имаме планове, да имаме качество, в сравнение с някой в този момент да стартира да строи в средата на зимата и след една година да се окаже, че е некачествено. Дали тази инфраструктура ще бъде възобновена в този момент или след три месеца, това не води до проблем, който по някакъв метод да заплашва хората ", съобщи Шишков.

Процедурите за възлагане на строителство може да бъдат облекчени от Народното събрание, а не от служебния кабинет, съобщи още служебният министър на районното развиване и благоустройството.

От ГЕРБ укориха районния министър Иван Шишков, че подвежда жителите на карловското село Каравелово с обясненията, че процедурите по възстановителните работи могат да бъдат облекчени от Народното събрание, а не от служебния кабинет.

Бившият районен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Николай Нанков изясни, че за следващ път служебният районен министър трансферира своите отговорности върху Народното събрание. „ Този проблем той в никакъв случай не се е опитвал да взема решение. През 2016 година по наше предложение е влезнал текст, посредством който като е въведено бедствено състояние, Народното събрание разрешава да се извършват незабавни градежи от страна на Министерски съвет без социална поръчка, без никакви спирачки ", разяснява още Нанков.

Служебният районен министър няма право да упреква депутати за бавното възобновяване на Карловско, сподели на собствен ред депутатът от ГЕРБ Младен Шишков.

„ Депутатите нямат виновност, че незадоволително бързо се възвръщат вредите в Карловско след наводненията. Арх. Шишков, като министър на районното развиване, в никакъв случай не е внасял в Народно събрание каквито и да било промени със закона за публичните поръчки, с цел да забързат процеса ", разяснява депутатът. „ Нека Шишков да огледа законодателството, в него написа, че задоволително бързо могат да се създадат изискваните от него промени от страна на жителите - могат да се възстановят както пътищата, мостовете, по този начин и цялата инфраструктура ", съобщи още Младен Шишков. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР