Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков сезира министър-председателя

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков сезира министър-председателя
Коментари Харесай

Министър Цеков сезира премиера Денков за необичайно голям брой регистрации в малки населени места

Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков сезира министър-председателя акад. Николай Денков за извънредно огромен брой регистрации по сегашен адрес и претенции за гласоподаване по сегашен адрес в дребни обитаеми места преди локалните избори, планувани за 29 октомври 2023 година

Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО) към Министерство на регионалното развитие извърши разбор на адресните регистрации при приключване на периода за регистрация за гласоподаване по сегашен адрес за изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 година Заключенията от него бяха предоставени на районния министър в понеделник, 16 октомври 2023 година Андрей Цеков навреме осведоми министър-председателя за резултатите от осъществената инспекция от страна на ГРАО. В писмо до акад. Денков, районният министър осведоми, че няма пълномощия по Закона за гражданската регистрация да извърши инспекция по събитията - такава може да предизвикват регионалните шефове по подаден сигнал.

Докладът на ГРАО откри извънредно огромен брой регистрации по сегашен адрес и претенции за гласоподаване по сегашен адрес в дребни обитаеми места.

В рамките на процеса по подготовка на изборните описи е установено, че в общо 343 обитаеми места, в които се избира кмет на кметство, има необикновен растеж на регистрациите по сегашен адрес и надлежно на заявките за гласоподаване по сегашен адрес.

Посочените в отчета обитаеми места в общия случай съставляват кметства, в които гласоподавателите избират кмет на кметство, като при подобен висок % на спомагателни лица в гласоподавателите описи, това би трансформирало съществено изборните резултати в тези обитаеми места, и при положение, че регистрациите им са незаконосъобразни, би било мотив за тяхното обжалване.

Сред рисковите обитаеми места са с. Сигмен (Карнобат), където при население от 245 поданици с право на глас, новорегистрираните по сегашен адрес са 147, а настояванията за гласоподаване по сегашен адрес - 156. В димитровградското село Бодрово при население от 281 пълнолетни поданици, новорегистрираните по сегашен адрес са 112, а настояванията за гласоподаване по сегашен адрес - 132. В с. Чирен (Враца) с население 1055 поданици с изборни права, новорегистрираните по сегашен адрес са 319, а постъпилите претенции за гласоподаване по сегашен адрес - 560. В с. Неофит Рилски (Ветрино) с население 1235 с право на глас новорегистрираните по сегашен адрес са 285, а подалите претенции за гласоподаване по сегашен адрес - 482.

Предвид дребното оставащо време до локалните избори, районният министър алармира министър-председателя за установената наклонност, както и за законовите разпореждания, съгласно които от пълномощията на регионалните шефове е следваща инспекция по събитията.

Министерството на районното развиване и благоустройството, в границите на пълномощията си, се грижи за законосъобразно протичане на изборния развой и за обезпечаване на почтени избори.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР