Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на
Коментари Харесай

Двама министри ще инспектират изградения участък от АМ Европа

Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков и ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура “ инж. Ясен Йорданов ще създадат ревизия на построения 14,5 км сектор от Автомагистрала " Европа “ от Калотина до Драгоман (от км 1+000 до км 15+500), оповестиха от пресцентъра на МРРБ.

Назначената комисия от АПИ подписа Акт 15 на правата. След приемането на обекта от възложителя следва назначението на Държавна приемателна комисия за издаването на Акт 16 и разрешението за прилагане от ДНСК.

Отсечката е с по две ленти за придвижване и една лента за спешно прекъсване в двете направления с общ габарит 25,5 м, като се изключи сектора от 3-ти до 4-ти км, който е без спешна лента и общ габарит 20,5 м. Изградени са жп надлез, както и седем селскостопански надлези и подлези, надлез за диви животни и други За обезпечаване на съгласуваност от и към обитаемоте места в сектора са издигнати 4 пътни възела – " Калотина “, " Турмашка махала “, " Драгоман – Запад “ и " Драгоман – Изток “, както и няколко връзки за достъп. Построени са укрепителни стени по целия сектор и е изпълнена промяна на коритото на р. Ежовица, като в права от 600 м новоизграденото пътно платно покрива реката. Реконструкцията на сектора стартира през февруари 2020 година и по време на строителните работи придвижването по първокласния път І-8 Калотина - София не е спирано. Участъкът от км 4+420 до км 6+100 бе въведен в употреба на 13 април 2023 година

Изпълнител на правата от Калотина до Драгоман е Обединение " СТРАБАГ БПА “ ДЗЗД, в което са " Щрабаг “ ЕАД, " Страбаг Сп. з.о.о., Полша “ и " Битумина ГмбХ-България “ ЕООД. Стойността на контракта е 164 990 259,94 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е сбъднат от ДЗЗД " НАДЗОР КАЛОТИНА – СОП “, с участници

" Трансконсулт-БГ “ ООД и " Пътинвест-инженеринг “ АД. Техният контракт е за 3 708 600 лева с Данък добавена стойност.

Проектът " Модернизация на път I-8 " Калотина – Софийски околовръстен път “ от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка “ се съфинансира от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР