Министърът на правосъдието Цецка Цачева загуби воденото от нея дело

...
Министърът на правосъдието Цецка Цачева загуби воденото от нея дело
Коментари Харесай

Държавата води дело срещу дете от Рудозем и го загуби

Министърът на правораздаването Цецка Цачева загуби воденото от нея дело против дете от Рудозем. Решението на Смолянския областен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Искът на правосъдното ведомство по отношение на малолетната Павлина Мечева е на стойност 4 392 лв. поради закононарушение, осъществено от татко й Димитър през 2010 година, когато е 33-годишен. Абсурдното дело е формирано предходната година, когато Павлина е била на 17 години. Тя е посрещнала пълнолетието си като страна по дело против министъра на правораздаването, съобщи сътрудник на.
На процедура предходната година страната си е поискала от Павлина платените обезщетения на фамилията на мъжа, погубен от нейния татко по несъобразителност. Трагичният случай е станал през март месец 2010 година в бар в Рудозем, където пенсионираният граничар Иван Боричев (на 59 г.) бил със собствен другар.
Димитър Мечев влезнал два часа преди среднощ и пил небрежно няколко водки. Младият мъж почнал да се държи надменно с близките.
Боричев и неговият другар пробвали да го укротят, само че вместо това се стигнало до пердах. Молбата на някогашния граничар към бармана да извика полиция афектирала Димитър още повече и той избутал Иван по стълбите. При рухването главата му се блъснала в тротоара и той примрял.
Виждайки, че индивидът не идва в схващане, а колата за спешна помощ се бави, 33-годиишният Димитър Мечев тръгнал да търси помощ от болничното заведение. 11 дни пловдивски лекари се бориха за живота на потърпевшия от рухването на тротоара, само че не съумяха да го възстановят след тежката черепна контузия.
Мечев след това бе приет за отговорен в причиняването на гибел по несъобразителност. Осъден бе да лежи 6 години в затвор и да заплати 100 000 лв. кръвнина на наследниците на умрелия мъж – 40 000 лева на брачната половинка и по 30 000 лв. на двете му деца.
Впоследствие наследниците на Боричев подават искане до Националния съвет за подкрепяне и отплата на потърпевши от закононарушения към правосъдното министерство. На брачната половинка бива изплатена финансова отплата на стойност 2 740 лева, на едното дете - 838 лв., а на другото – 814 лева
През декември месец 2012 година Мечев самичък бе поставил завършек на живота си. В затворническата килия направил въже от скъсани чаршафи и се обесил. Когато бащата се самоубива щерка му е на 12 години, а при нещастния случай е единствено на 10.
През 2017 година, когато Павлина е на 17 година, Министерството на правораздаването завежда иск против нея да покрие изплатените обезщетения на семейство Боричеви. Момичето навършва пълноправие по време на правосъдния развой. Съдът й дава опция тогава да съобщи категорично дали приема или се отхвърля от наследството на умрелия си татко.
В избрания период момичето не направило волеизявление и съдът е приел, че тя е изгубила правото си на завещание.
На 6 февруари тази година Районният съд в Смолян отхвърли желае на министър Цачева като безпочвен и осъди министерството да заплати 397 лева.на юриста на момичето.
Министерството апелира решението пред Окръжния съд на Смолян, само че го загуби и пред втората инстанция. Решението от 4 юни е дефинитивно. Правосъдното министерство е наказано още веднъж да заплати 397 лв. на юриста на Павлина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР