Министърът на правосъдието проведе работна среща с посланиците на Нидерландия

...
Министърът на правосъдието проведе работна среща с посланиците на Нидерландия
Коментари Харесай

Министър Надежда Йорданова се срещна с посланиците на Нидерландия и Белгия


Министърът на правораздаването организира работна среща с посланиците на Нидерландия и Белгия Н. Пр. господин Симон Ван Дер Бург и Н. Пр. господин Фредерик Мьорис, оповестиха от правосъдното министерство. 

Посланик Мьорис изрази позитивна настройка по отношение на желанията на държавното управление за битка против корупцията, подсилване на върховенството на правото и осъществяване на цялостна правосъдна промяна, защото това е извънредно значим въпрос за жителите.

Министър Йорданова срещна представителите на Нидерландия и Белгия с целите на екипа ѝ – някои с висок приоритет и издирван неотложен резултат, а други – с по-дълъг период за осъществяване.

Като най-належащи тя дефинира смяната в законодателството във връзка с отчетността и отговорността на основния прокурор, прозрачността в работата на правосъдната система, възстановяване на достъпа до правораздаване на жителите и смяна в антикорупционния орган.

Друг главен приоритет на държавното управление е в осъществяване на поети интернационалните задължения на България, като все още е общопризнат метод за включване на промени с политически ангажимент в Националния проект за възобновяване и резистентност и Националната стратегия за развиване на България 2030 в отговор на рекомендациите на Европейския учебен срок.

Същевременно в проекта са препоръчани и ограничения за нараснала отчетност на основния прокурор, с цел да се подсигурява, че България ползва установените  интернационалните практики на Съвета на Европа за независимо и дейно правораздаване.

Приоритетни сфери на законодателството, които към този момент се преглеждат в Народното събрание, са планът на  закон по отношение на Глобалния закон „ Магнитски “ и глобите по тази линия, както и плана за промени в Закона за правосъдната власт, отнасящи се до профилираните съд и прокуратура.

Като извънредно значима тематика беше обрисувано законодателството в областта на битката с домашното принуждение.

Посланиците бяха осведомени с работата на основаната междуведомствена работна група за подготовка на законопроекта, както и за последващите дейности по приемането му.

Посланик Ван дер Бург благодари за предоставената информация, за прозрачността и за напредъка, който се осъществя от новото държавно управление, което не е елементарен развой.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР