Министърът на правосъдието Крум Зарков разпореди спешни мерки за подобряване

...
Министърът на правосъдието Крум Зарков разпореди спешни мерки за подобряване
Коментари Харесай

Министър Зарков разпореди спешни мерки за подобряване на условията в затвора в Ловеч

Министърът на правораздаването Крум Зарков разпореди незабавни ограничения за възстановяване на материално-битовите условия в пандиза Ловеч , както и за своевременното окомплектоване на управителния състав. Това стана след визитата му в града, което е част от инспекцията на местата на отнемане от независимост в страната. Във визитата участваха още отрасловият заместник-министър Мария Павлова и основният шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ /ГДИН/ гл. комисар Ивайло Йорданов.

В Министерството на правораздаването са получени редица сигнали от чиновници на пандиза, по отношение на неговото ръководство и от пандизчии, които се оплакват от изискванията , при които излежават присъдите си.

В момента в пандиза и в трите общежития към него – “Атлант ” в Троян, “Полигона ” в Ловеч и “Велико Търново ” във Велико Търново, са настанени общо 524 лишени от независимост .

Проверката установи, че напъните за възстановяване на изискванията в корпуса на пандиза са незадоволителни. Впечатление направиха обилни пропуски по обезпечаване и запазване на материално-битовите условия . В последните години няма осъществени ремонтни действия в спалните пространства и баните на лишените от независимост, макар обезпечените строителни материали по линия на ГДИН и Държавно дружество „ Фонд Затворно дело “.

Препоръки за възстановяване на неприятните материално-битово условия са направени и след последното посещаване на омбудсмана на Република България през декември 2021 година, само че те не са довели до основни промени .

Пропуски са открити и във връзка с организацията по надзорно-охранителната активност . Проверката е открила, че не са подхванати нужните дейности за свеждането до най-малко на положения ексклузивен труд от чиновниците на пандиза в Ловеч. Сходни са заключенията и на осъществените инспекции , назначени от основния шеф на ГДИН в последните месеци.

От предходната седмица началникът на пандиза ст. комисар Розалина Ганекова е освободена от длъжността , след подадено от нея заявление за овакантяване. От Министерството на правосъдеието декларират, че инспекциите на местата за отнемане от независимост в страната ще продължат и през идващите седмици.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР