Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви пред парламента, че ще

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви пред парламента, че ще
Коментари Харесай

Атанас Славов: Ще поискам ВАС да се произнесе по избора на Сарафов

Министърът на правораздаването Атанас Славов съобщи пред Народното събрание, че ще изиска Върховният административен съд да се произнесе по избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите на основен прокурор.

 

Славов бе изслушан от народните представители по искане на Политическа партия - Демократична България, които обаче не бяха в залата. От " Промяната " и Демократична България се възмутиха от държанието на сътрудниците си в ръководството от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили - правели болшинства зад тила им, и не влязоха в пленарната зала.

 

Изпълняващият функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов изискал достъп до пространствата на основната прокуратура, до момента в който предшественикът му Иван Гешев към момента бил там. Това е станало в петък - денят, в който Сарафов бе определен, се разбра от ревюто на Атанас Славов.  " В същия ден, тогава аз също бях в Народното събрание в петък, получих позвъняване от Сарафов, с цел да му осигуря достъп до пространствата на основна прокуратура, където се оказа, че Гешев в петък, към този момент откакто беше освободен от длъжността основен прокурор, се е намирал. Трябваше да организираме достъпа на Сарафов до пространствата на основна прокуратура ", бяха точните думи на правосъдния министър.

 

" Аргументите на сътрудниците членове на прокурорската гилдия са, че не може да се допусни нито ден без да има изпълняващ функционалностите на основен прокурор. Това са техните причини, те бяха изложени и на вчерашното съвещание на Висш съдебен съвет. В същото време друга част от членовете на Висш съдебен съвет през цялото време на тази процедура са смятали, че следва пленумът да реализира избора на и.д. основен прокурор ", съобщи пред депутатите Славов.

Министър Славов показа на народните представители хронологията на събитията по отношение на избора на краткотрайно изпълняващ функционалностите основен прокурор от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Той напомни още, че през вчерашния ден Пленумът на Висш съдебен съвет откри процедура за избор на нов основен прокурор. Славов изрази мнение, че е малко преждевременно да се задейства процедура за избор, преди да е изяснено ще има ли конституционни промени и дали Конституционният съд ще допусне за разглеждане настояването на някогашния основен прокурор Иван Гешев да се разгласят за противоконституционни измененията в Закона за правосъдната власт по отношение на болшинството, належащо за избор на основен прокурор. Той добави, че в случай че Конституционен съд допусне за разглеждане настояването, следва Висш съдебен съвет да стопира процедурата за избор.

Славов изясни, че по проблема с избора на Сарафов има две тези. Според прокурорската гилдия от Висш съдебен съвет не става дума за избор на основен прокурор, по тази причина следва тя да вземе решението кой да извършва краткотрайно длъжността. Според други членове на Висш съдебен съвет в Закона за правосъдната власт няма експлицитна процедура за избор на и.ф на основния прокурор и на шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

" В единия случай имаме пояснение на закона, в другия случай би трябвало да създадем и да използван прилика на закона ", сподели Славов. Той изясни, че разногласието не е формалистичен, а от него зависи кой ще е способният орган - прокурорската гилдия или пленумът на Висш съдебен съвет.

Славов обърна внимание, че най-сходната процедура е тази по желание на основен прокурор, което прави пленумът на Висш съдебен съвет.

Затова Славов упорствал Върховен административен съд да се произнесе легален ли е бил изборът на Сарафов.

 

Доверието в правосъдната власт е основно, с цел да приказваме за господство на правото, господство на закона, а не господство на едно или друго болшинство или пък нечия воля, сподели още министърът на правораздаването.

 

През целия месец юли ще могат да се вършат номинации за претенденти за основен прокурор, напомни министърът. Изборът се чака да се състои в края на октомври, началото на ноември. Номинации могат да вършат минимум трима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, както и министърът на правораздаването.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР