Министърът на правосъдието Атанас Славов съобщи, че ще инициира включването

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов съобщи, че ще инициира включването
Коментари Харесай

Славов ще иска разглеждане на избора на Сарафов за и.д. главен прокурор от ВСС в четвъртък

Министърът на правораздаването Атанас Славов заяви, че ще инициира включването на точка в дневния ред на съвещанието на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) в четвъртък за разискване на компетентността на органа по избора на Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор.

Както е известно, колегията на прокурорите във Висш съдебен съвет избра заместник-главния прокурор Сарафов краткотрайно да извършва функционалностите на отстранения от поста Иван Гешев. Различни специалисти и даже членове на Висш съдебен съвет разясниха, че е противоречиво дали колегията или пленумът на Висш съдебен съвет са в правото да изберат изпълняващ длъжността основен прокурор.

“Тъй като дневният ред на съвещанието на Висш съдебен съвет в четвъртък към този момент е избран, аз ще предложа включването на изключителна точка, в която да се прегледа въпросът за компетентността на органа по избора. Ако не бъде призната, сигурно ще включа такава точка на идващото съвещание другия четвъртък”, разгласи Славов пред БНР и бТВ.

Министър Славов съобщи, че ще се придържа към процедурите във връзка с избора на и.д. основен прокурор. На първо място той ще сложи въпроса за компетентността на колегията да пристъпи към подобен избор. Следваща допустима стъпка е решението да се апелира във Върховния административен съд (ВАС).
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР