Министърът на правосъдието Атанас Славов е възложил проверка за действията

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов е възложил проверка за действията
Коментари Харесай

След разследване на Свободна Европа: Славов проверява схемата със земите на Гинка Върбакова

Министърът на правораздаването Атанас Славов е упълномощил инспекция за дейностите на нотариус, свързани с вероятно нелегално прекачване на земи в Пазарджик в интерес на компания на Гинка Върбакова . Това сподели министърът по време на чуване в Народното събрание в петък.

Новината идва, откакто преди седмица р разкри по какъв начин компанията на Върбакова „ Риал Естетейтс “ е съумяла да придобие земи в пазарджишките села Априлци и Сбор . Това се е случило с констативни нотариални актове, формирани от един и същи нотариус въз основата на едни и същи думи на едни и същи очевидци. На земите по-късно е издигната част от определяния за „ най-големия слънчев парк на Балканите “.

По време на парламентарния надзор в петък депутатът от „ Възраждане “ Стоян Теслаков попита министър Славов дали и какви дейности за подхванати по отношение на осъщественото от нотариуса по случая, разкрити в следствието на „ американските българоезични медии “, без да спомене името на Свободна Европа.

„ След като се срещнах с обявата в Свободна Европа и с помощта на вашия въпрос, аз разпоредих инспекция на инспектората по Закона за правосъдната власт, който може да ревизира активността на нотариусите, само че тази инспекция още не е завършила “, сподели Славов. Той добави, че даже да бъдат открити нередности при покупко-продажбите, по закон министърът може да сезира дисциплинарната комисия към Нотариалната камара.

Той добави още, че казусът наподобява систематичен, тъй като следствие на от 2018 година е разкрило други съмнителни покупко-продажби с община Пазарджик на „ Риал Естейтс “, свързани с построяването на парка.

„ Очевидно става въпрос за някаква методичност, минимум за систематичен интерес на тази компания в землището на община „ Пазарджик “, сподели Славов и добави, че от 2018 година няма информация за резултати от дейности по и други проверяващи органи.

„ Надявам се и другите правоохранителни органи също да извърнат внимание на този проблем “, сподели още Славов.

В следствието на Свободна Европа са посочени данни в Имотния указател, от които се вижда, че стотици декари са придобивани в границите на един ден с един констативен акт. По-детайлно вглеждане демонстрира, че това се е случвало при един нотариус, с едни и същи свидетелски показания.

Новият кмет на Пазарджик Петър Куленски (ПП-ДБ) сподели, че на територията на общината „ работи проведена незаконна група “, която е присвоила „ хиляди декари земеделска земя “. Кулински е кмет от есента на 2023 година, а негов предходник на поста беше подкрепяният от ГЕРБ Тодор Попов .

Името на когато изиска да купи най-голямото енерго в България. Едно от дребното неща, които станаха известни тогава, беше другарството ѝ с тогавашната министърка на енергетиката, а в този момент народен представител от ГЕРБ – Теменужка Петкова. Тогава Върбакова отхвърли да има политически тил.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР