Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва днес, 14 ноември, в

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва днес, 14 ноември, в
Коментари Харесай

Тагарев призова в Брюксел за повече финансови стимули за отбранителната индустрия

Министърът на защитата Тодор Тагарев взе участие през днешния ден, 14 ноември, в постоянното съвещание на Съвета „ Външни работи/Отбрана “, което се организира в Брюксел. Във фокуса на полемиките бяха поддръжката за Украйна, привеждането в деяние на Капацитета на Европейски Съюз за бързо развръщане и ръководените военни задачи и интервенции в Африка и Западните Балкани, оповестиха от пресцентъра на МО.

Министър Тагарев удостовери смисъла на поддръжката за Украйна като стратегически императив без конкуренция за сигурността на Европа и прикани Европейски Съюз да продължи със забележителна военна поддръжка за Украйна, която да обезпечи на страната опцията да посрещне най-неотложните си потребности в региона на защитата, да отбрани своя народ и сериозната си инфраструктура. Министър Тагарев поддържа дълготрайните задължения на Европейски Съюз в съдействие с сътрудниците.

„ Европейският инструмент за мир и военната задача на Европейски Съюз в поддръжка на Украйна остават най-ефективните и политически съответстващи принадлежности за военна поддръжка на украинските Въоръжени сили “, акцентира министър Тагарев. Той подчертава на смисъла на европейската отбранителна промишленост, приветства самодейностите на Европейска комисия в тази сфера и прикани за повече финансови тласъци за промишлеността.

Министърът на защитата означи постигнатия прогрес в привеждането в деяние на Капацитета на Европейски Съюз за бързо развръщане, като поддържа разширение на общото финансиране и развиване на структурата за командване и ръководство.

 

„ Географският фокус на Капацитета на Европейски Съюз за бързо развръщане следва да бъде насочен към Западните Балкани, Черноморския район и Източното партньорство “, означи министър Тагарев. Той дефинира като значим фактор за сигурността в района подновяването на мандата на военната интервенция на Европейски Съюз „ Алтея “ в Босна и Херцеговина.

На съвещанието на Направляващия ръб на Европейската организация по защита министър Тагарев поддържа бюджета на Агенцията за 2024 година, както и новите цели на Европейски Съюз за развиване на качествата, насочени към новите технологии.

В отговор на въпроси на публицисти министърът на защитата Тодор Тагарев разясни, че Европейският съюз разисква вероятните стъпки за това по какъв начин да се увеличи потенциалът на предприятията от отбранителната промишленост, тъй че идната година да бъдат създадени повече муниции както за Украйна, по този начин и за попълване на запасите в складовете на страните-членки от Европейски Съюз.

„ Надявам се, че български компании също ще се възползват от процедурите за поддръжка и в допълнение финансиране за вложения за разширението на производството на муниции “, съобщи министър Тагарев.

На въпрос дали има прогрес в организирането на взаимната противоминна интервенция на Турция, Румъния и България в Черно море, министър Тодор Тагарев съобщи, че предстоят диалози в Анкара на екипи от трите страни, които ще оформят идното съглашение.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР