Министърът на отбраната Стефан Янев разкритикува призивите към него да

...
Министърът на отбраната Стефан Янев разкритикува призивите към него да
Коментари Харесай

Стефан Янев обвърза оставането си в МО с конструкцията на кабинета

Министърът на защитата Стефан Янев разкритикува апелите към него да подаде оставка поради неуверената си позиция за съветската война в Украйна, като загатна, че възможното му отдръпване може да сложи под въпрос съществуването на кабинета на Кирил Петков. 

В " Панорама " Янев разгласи, че е поел Министерството на защитата с " съзнателен риск ", откакто към този момент беше длъжностен министър председател, " в името на националната сигурност и в името на България, тъй като знаех какво се задава ". 

" Този риск води до обстоятелството, че в момента съм подложен на офанзиви, че ми желаят оставката. Искат я хора от обединението, които поддържат държавното управление.  Странно, дали си задават въпроса - искайки оставката на член на кабинета, имат ли концепция дали това ще промени цялата структура? Ще може ли Народното събрание да създаде ново държавно управление или се отива на избори? ", сподели той в Българска национална телевизия. 

В същото изявление Янев разгласи, че намирал за " леко дразнещо и обидно, нихилистично " публичното разискване към концепцията му да се приготви батальонна бойна група с български състав и под българско командване. 

Той отхвърли да има отвращение за допускане на съюзнически войски от НАТО в подсилването на българската защита, макар че през цялото време МО акцентираше на това, че България би трябвало да е водещата страна по всички посоки в подготовката на бойната група. 

На въпроса дали интервенцията по изтегляне на българските жители от Украйна не се е забавила, той още веднъж отговори, че " не трябва да се самообвиняваме и да търсим слабото място в себе си ". 

" Евакуацията може да се направи и преди началото на бойните дейности, само че освен в България, а и в цяла Европа водачите не имаха вяра, че ще стартира тази интервенция (б.р. съветското нахлуване над Украйна ", сподели Стефан Янев. 

Той разгласи, че най-големият проблем е, че системата за сигурност не работи и не може да позволява рецесии от подобен порядък с дипломатически средства. 

Янев призна, че " без значение дали е дребна или огромна, всяка страна би могла да бъде в ролята на Украйна сега ". 

" Мисля, че това е диалогът, който би трябвало да имаме - по какъв начин да нареждаме България, така че гласът ни да се зачита и да бъдем част от решението, а не част от последствията ", сподели той. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР